Buitenland

„Steek Griekenland de helpende hand toe”

AMSTERDAM (ANP) – Europa kijkt zondag met grote spanning naar de verkiezingen in Griekenland. Een overwinning van de radicaal-linkse partij Syriza zet alle hulpafspraken met Griekenland op losse schroeven en kan de crisis in de eurozone verder verdiepen. Een vertrek van de Grieken uit de euro is echter nog geen uitgemaakte zaak.

13 June 2012 16:26Gewijzigd op 14 November 2020 21:34

„Als Europa na de verkiezingen zijn poot stijf houdt over de bezuinigingen, dan gaat Griekenland failliet en verdwijnt het zeer waarschijnlijk uit de eurozone”, denkt econoom Martin van Vliet van ING. „Maar Europa kan ook besluiten om Griekenland de ruimte te geven de bezuinigingen wat uit te smeren.”

De directe gevolgen van een Grieks faillissement zijn waarschijnlijk nog te overzien. Het land heeft geen grote economie en de financiële sector heeft al een groot deel van de Griekse beleggingen afgeschreven. Een bankroet raakt vooral de Grieken zelf en de overheden die het land geld hebben geleend dat ze niet terugkrijgen. De grootste zorg betreft echter het besmettingsgevaar voor de andere zwakkere landen in de eurozone.

„Ik hou mijn hart vast als Griekenland de euro verlaat. Spaarders in Portugal en Spanje zullen zich afvragen of hun land de volgende in de rij is, met een run op de plaatselijke banken als gevolg”, zei Van Vliet over dat gevaar. De econoom is dan ook een groot voorstander van een helpende hand uit de rest van Europa. „Het is in ons eigen belang om de Grieken meer tijd te geven. Met Griekenland in de eurozone is de situatie veel overzichtelijker.”

De eurodeskundige wijst ook op de vele bezuinigingen die Griekenland al heeft doorgevoerd. „Er is al veel gebeurd en dat heeft zijn effect op de economie niet gemist. De werkloosheid is opgelopen naar 21 procent; dat komt echt niet omdat te weinig Grieken belasting betalen.”

Vooralsnog lijkt er in Noord-Europa echter weinig animo te bestaan om de Grieken meer tijd te geven om hun economie op orde te krijgen. Maar Van Vliet hoopt dat Noord-Europa zich niet blind staart op de eigen strengheid. „We moeten geen gevangene worden van ons eigen beleid. Als dat betekent dat de bezuinigingen wat langzamer worden uitgevoerd, dan is dat maar zo. Er is nu geen enkel licht aan het einde van de tunnel.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer