Oud-gegijzelde De Punt boos over lintje voor mariniers
GRONINGEN – „Moet een marinier die mij bijna heeft doodgeschoten een lintje krijgen?” George Flapper, gegijzelde in de trein bij De Punt in 1977, vindt het onbegrijpelijk dat de militairen die de Molukse kaping beëindigden nu een onderscheiding krijgen.
Minister Hillen (Defensie) maakte zaterdag bekend dat de mariniers die 35 jaar geleden een einde maakten aan de Molukse kaping een insigne voor getoonde moed krijgen.
Negen Zuid-Molukkers kaapten op 23 mei 1977 een trein bij De Punt in Drenthe. Tegelijkertijd vielen vier anderen een basisschool in Bovensmilde binnen en gijzelden meer dan honderd kinderen en enkele leerkrachten. De treinkaping werd beëindigd door een actie van mariniers.
De actie staat onuitwisbaar in het geheugen van Flapper (64) gegrift. „Ik lag al op de grond voordat ik besefte dat de door Molukkers gekaapte trein in De Punt massaal werd beschoten in de vroege ochtend van 11 juni 1977. Kort daarna hoorde ik iemand in het voorste halletje roepen: „Hier zijn ze allemaal kapot.” Constateerde hij dat of had deze marinier er zelf aan meegeholpen?” zegt Flapper.
De oud-gegijzelde wijst erop dat twintig jaar later bekend werd dat ten minste één van de mariniers een kaper heeft beschoten terwijl ze al duidelijk gewond was en zich niet meer kon verzetten. „In een oorlogssituatie zou je dat een oorlogsmisdaad noemen.”
Bij de aanval kwam zes Molukkers en twee Nederlanders om het leven. Flapper: „Allemaal door toedoen van de militairen. Moeten juist deze militairen een lintje krijgen, terwijl de politieman die ons dagelijks het eten kwam brengen nooit een lintje heeft gekregen? Mariniers, wees moedig en weiger dit lintje!”
Lees in Digibron een interview met George Flapper uit 2002.