Suu Kyi kan eindelijk vredesprijs ophalen
YANGON (ANP) – De Myanmarese oppositieleidster en sinds kort parlementariër Aung San Suu Kyi maakt zich op voor een rondreis langs verschillende Europese landen. In Zwitserland heeft ze haar eerste internationale optreden in 24 jaar en in Oslo neemt ze eindelijk de Nobelprijs voor de Vrede in ontvangst die ze in 1991 kreeg toegekend. In Groot-Brittannië mag ze als een van de weinigen het Britse parlement toespreken. Het is de eerste keer in 24 jaar dat ze Europa bezoekt.
De voormalige politieke gevangene had 15 van de ruim 20 jaar huisarrest vanwege haar democratische ideeën. Verder durfde ze niet naar het buitenland, omdat ze bang was het land niet meer in te mogen. Onder druk van het Westen is Myanmar echter geleidelijk opener en democratischer aan het worden.
Onlangs nam Suu Kyi zitting in het parlement en begin mei ontving de politica haar paspoort. Dat ze haar reispapieren kreeg, wordt gezien als een teken dat de regering democratische hervormingen serieus neemt.
Suu Kyi begint haar rondreis met een toespraak op het congres van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) in het Zwitserse Genève. Twee dagen later neemt ze in de Noorse hoofdstad Oslo alsnog zelf de Nobelprijs voor de Vrede van 1991 in ontvangst. Dan houdt ze ook eindelijk de toespraak die daar bij hoort. De prijs werd destijds door haar man en zoons, die in Engeland woonden, in ontvangst genomen.
Vanaf maandag 18 juni doet Suu Kyi Engeland aan, op uitnodiging van de Britse premier David Cameron. Voordat ze terugkwam in Myanmar woonde ze in het land. Daar valt haar een grote en zeldzame eer te beurt, namelijk het toespreken van het Britse parlement. Verder bezoekt ze het graf van haar man, die in 1999 overleed. Ook in Engeland neemt ze verlaat een prijs in ontvangst: een eredoctoraat van de universiteit van Oxford, die ze in 1993 had moeten krijgen.
Suu Kyi maakte eind mei voor het eerst gebruik van de mogelijkheid naar het buitenland te reizen. Ze bracht een bezoek aan Bangkok, de hoofdstad van buurland Thailand. Daar sprak ze onder meer de Thaise premier Shinawatra.