„Blair steunde lekken naam Kelly”
De Britse premier Tony Blair en zijn naaste medewerkers hebben een belangrijke rol gespeeld bij de beslissing om de naam van de BBC-bron David Kelly bekend te maken. Dat is zondag gebleken uit nieuw bewijsmateriaal.
Blair moet donderdag getuigen voor de commissie-Hutton, die onderzoek doet naar de omstandigheden die hebben geleid tot de vermoedelijke zelfmoord van de Britse wapendeskundige David Kelly. De commissie heeft zaterdag duizenden documenten publiek gemaakt, onder meer regeringsstukken die doorgaans niet worden gepubliceerd.
De affaire draait om de argumenten die de regering-Blair gebruikte om de oorlog in Irak te rechtvaardigen. Blair zou het gevaar van het Iraakse wapenarsenaal hebben aangedikt, onder meer door te stellen dat Irak binnen 45 minuten chemische of biologische wapens kon inzetten.
De omroep BBC berichtte naar aanleiding van deze opmerkingen dat de argumentatie van de Britse regering was aangedikt. Blair en zijn ministers waren boos over deze beschuldiging. Binnen de regering was toen al bekend dat de BBC het verhaal baseerde op uitlatingen van Kelly.
Het ministerie van Defensie liet de naam van Kelly uitlekken, waarop de BBC uiteindelijk bevestigde dat hij inderdaad de bron was. Kelly’s ontzielde lichaam werd medio juli gevonden in de bossen nabij zijn huis in Oxfordshire.
Blair heeft tot dusver steeds ontkend dat hij een actieve rol had bij het laten uitlekken van de naam van Kelly. Uit de nu verschenen documenten valt evenwel op te maken dat hij wel degelijk vooraf steun heeft gegeven aan de gedachte de naam aan de pers te geven. Het daadwerkelijk lekken liet hij volgens The Observer over aan het ministerie van Defensie onder leiding van Geoff Hoon.
De laatste zou de gedachte om Kelly’s naam te laten lekken zeer nadrukkelijk hebben bepleit in een bijeenkomst waarbij onder anderen Blair aanwezig was. Hoon moet woensdag voor de commissie verschijnen.