Buitenland

„Berlijn wil arrestatiebevel voor ontvoerders toeristen”

Het openbaar ministerie van Duitsland gaat een internationaal arrestatiebevel uitvaardigen voor de gijzelnemers van de groep westerse toeristen, onder wie de Nederlander Arjen Hilbers, die een halfjaar geleden in Algerije werden ontvoerd.

AP/RTR
25 August 2003 10:35Gewijzigd op 14 November 2020 00:30

Dat berichtte zaterdag de krant Der Spiegel. De Duitse autoriteiten zouden een videoband in handen hebben waarop de gijzelnemers te zien zijn.

Een woordvoerder van het federale openbaar ministerie, Hartmut Schneider, wilde geen commentaar geven op het bericht in Der Spiegel. Hij zei alleen dat de bevrijde gijzelaars, die woensdag terugkeerden naar Duitsland, pas sinds donderdag worden ondervraagd.

Algerije houdt de extremistische moslimbeweging Salafisten Groep voor Prediking en Strijd (GSPC) verantwoordelijk voor de ontvoering. De Algerijnse krant El Khabar publiceerde zaterdag een verklaring van een GSPC-leider die de verantwoordelijkheid voor de ontvoering opeist. De verklaring dateert van 18 augustus en is ondertekend door Amari Saifi, ook bekend als Abderazak al-Para.

De Duitse minister van Defensie, Peter Struck, riep de bevrijde toeristen op niet te proberen geld te verdienen met hun verhaal. Hij zei dat Duitsland veel kosten heeft gemaakt om de gijzelaars op vrije voeten te krijgen. „Uit respect voor de belastingbetalers mogen we verwachten dat mensen geen profijt trekken uit hun gijzeling, maar de bedragen die zij verdienen aan foto’s en verhalen, beschikbaar stellen aan de staat”, aldus Struck in een interview met Welt am Sonntag. Er gaan in Duitsland geluiden op om gegijzelden zelf te laten betalen voor de kosten van hun gijzeling als zij op vakantie zijn gegaan in risicogebieden.

Verscheidene Duitse media berichtten dit weekeinde dat Duitsland via de autoriteiten van Mali losgeld van 5 miljoen euro aan de ontvoerders heeft betaald. Het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken wilde niet reageren op deze berichten. Maar minister Struck liet eerder weten dat de gezamenlijke kosten die gemoeid waren met de onderhandelingen en de vrijlating „enorm” waren.

De regeringen van de landen waar de gijzelaars vandaan komen, Duitsland, Zwitserland en Nederland, ontkennen dat zij losgeld hebben betaald. Ook een onderhandelaar uit Mali, waar de toeristen door hun gijzelaars mee naartoe waren genomen, ontkende dat er losgeld is betaald. „Onze delegatie heeft niets betaald. Het enige wat we de gijzelnemers hebben gegeven zijn medicijnen en voedsel”, zegt Amadou Baba Touré in een interview met het Zwitserse weekblad SonntagsZeitung. Hij vertelt daarin ook hoe de onderhandelingen verliepen. „We moesten eerst hun vertrouwen winnen”, zegt Touré. „We hebben twee dagen doorgebracht om elkaar te leren kennen, door samen te bidden, te eten, te drinken en met elkaar te praten.” Hij wilde niets vertellen over de achtergrond van de ontvoerders.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer