Israël doodt vier leden Hamas
Bij een Israëlische helikopteraanval op de Gazastrook zijn zondagavond zeker vier doden gevallen. Dit melden Palestijnse veiligheids- en medische bronnen.
Het doel van de aanval was een auto waarin vier leden van de radicale Hamas-organisatie zaten. Zeker twee van de slachtoffers waren actief lid van de gewapende tak van de radicale Hamas. Dit hebben familieleden van de twee, de 24-jarige Ahmed Aishtawi en Wahid al-Hams, gemeld. De andere twee doden zouden lid zijn van Force 17, de speciale garde van de Palestijnse president Arafat.
Eerder zondag wees Israël een Palestijns aanbod voor een bestand af. De maatregelen die de Palestijnse Autoriteit neemt tegen extremisten zijn ontoereikend, vindt Jeruzalem. De Israëlische regeringswoordvoerder Pazner verklaarde dat alleen als de terreurorganisaties zijn verdwenen, het vredesproces weer hervat kan worden. De Palestijnse minister Chaath had zaterdag gepleit voor een bestand tussen „de Palestijnse Autoriteit en al haar organisaties, en Israël.”
Overigens verwees ook de radicale Hamas-beweging het voorstel zondag naar de prullenbak. Hamas-leider Rantissi liet weten dat een bestand onbespreekbaar is, zeker nu een van zijn topmedewerkers donderdag door Israël is geliquideerd. De liquidatie was een vergelding voor de bloedige Palestijnse zelfmoordaanslag, waarbij afgelopen dinsdag in Jeruzalem twintig mensen omkwamen. Zondag bezweek nog een vrouw aan haar verwondingen. Veel slachtoffers waren jonge kinderen. Tientallen mensen raakten zwaar gewond.
De Palestijnse premier, Abbas, probeerde dit weekeinde wel, zoals Israël wil, actie te nemen tegen militante Palestijnen van de Hamas en de Islamitische Jihad. Palestijnse veiligheidsagenten begonnen zaterdag met het sluiten van tunnels tussen de Gazastrook en Egypte, die gebruikt werden voor de smokkel van wapens en drugs. Ook zouden er in de Gazastrook wapens worden ingezameld en zijn er enkele arrestaties verricht.
Minister van Veiligheidszaken Dahlan kondigde zaterdag maatregelen aan om te voorkomen dat er vanuit de Gazastrook nog raketten afgevuurd worden op Israëlische doelen. Zondag zei een hoge veiligheidsfunctionaris dat er een officieel bevel is om alle raketaanvallen op Joodse nederzettingen te staken. Niettemin schoten extremistische Palestijnen zondag een raket af op Israël. De raket, een Qassam 2, sloeg in vlak bij de stad Ashkelon, maar richtte geen schade aan.
Het was niet eerder voorgekomen dat Palestijnen een Qassam 2-raket vanuit de Gazastrook op Israël afschoten. De Qassam 2 heeft een groter bereik dan de eerder gebruikte Qassam-raketten. Ashkelon ligt op ongeveer 15 kilometer van de grens met de Gazastrook.
Door het hernieuwde geweld tussen Israël en de Palestijnen en het bijna-failliet van de vredespogingen van premier Abbas, lijkt er opnieuw een machtsstrijd uit te breken binnen het Palestijnse leiderschap. Politieke waarnemers zeggen dat de positie van Abbas ernstig is verzwakt doordat zijn vredespogingen uiteindelijk geen resultaat hebben gehad. Daardoor zou president Arafat, die eerder dit jaar gedwongen werd een deel van zijn macht aan Abbas af te staan, weer aan aanzien kunnen winnen.
De Israëlische krant Ha’aretz berichtte zondag al dat Arafat niet bereid is zijn zeggenschap over een deel van de Palestijnse veiligheidsdiensten af te staan aan Dahlan. Abbas had daarom nadrukkelijk gevraagd. Daarnaast heeft Arafat zaterdag Nasser Yousef naar voren geschoven als kandidaat voor de post van minister van Binnenlandse Zaken. Deze vertrouweling van de Palestijnse president zou de leiding moeten krijgen over de nu versnipperde veiligheidsdiensten.
De ministerspost van Binnenlandse Zaken is sinds het aantreden van Abbas in april nog vacant, na een strijd tussen Abbas en Arafat om de zeggenschap over de veiligheidsdiensten. Volgens Ha’aretz hebben Abbas en Dahlan gedreigd af te treden als Yousef minister wordt.
Arafat is voor de VS en Israël geen gesprekspartner meer, maar de Europese Unie onderhoudt nog wel relaties met hem. Zo sprak EU-buitenlandcoördinator Solana zondag telefonisch met Arafat, volgens waarnemers een teken dat de positie van Arafat weer aan kracht wint.
Overigens zullen de Verenigde Staten waarschijnlijk op korte termijn proberen het overleg tussen Israël en de Palestijnen weer nieuw leven in te blazen. De Amerikaanse staatssecretaris voor Buitenlandse Zaken Armitage, die in september naar het Midden-Oosten gaat, heeft eerder aangegeven dat er mogelijk nog andere leden van de Amerikaanse regering de regio zullen aandoen.
De Palestijnse leider Marwan Barghouti, die in Israël terechtstaat wegens betrokkenheid bij aanslagen op Israëliërs, heeft zondag geweigerd een slotpleidooi voor zijn verdediging te houden. Barghouti, de leider van Yasser Arafats Fatah-beweging op de Westoever, weigert mee te werken aan het proces tegen hem omdat hij de jurisdictie van de Israëlische rechtbank niet erkent. De rechter besloot Barghouti tot 29 september de tijd te geven om alsnog met een slotpleidooi te komen.