Lange straf voor aanslagen wegens spotprenten
KOPENHAGEN (AP) – Vier mannen die een aanslag wilden plegen op de redactie van de Deense krant Jyllands-Posten in Kopenhagen zijn maandag elk tot twaalf jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens terrorisme.
De vier in Zweden woonachtige mannen, van oorsprong afkomstig uit Noord-Afrika en het Midden-Oosten, werden in december 2010 opgepakt toen ze op het punt stonden tot de aanslag over te gaan.
Met de actie wilden ze wraak nemen voor de publicatie van tekeningen van de profeet Mohammed in 2005.
De mannen werden al enige tijd door Deense en Zweedse inlichtingendiensten gevolgd.
Volgens onderzoekers wilden de mannen met vuurwapens een bloedbad aanrichten op de Kopenhaagse redactie van de krant Jyllands-Posten. De mannen ontkenden, maar gaven tegenstrijdige verklaringen over het doel van hun reis.
Tijdens het proces werden beelden van bewakingscamera’s afgespeeld waarin de mannen op een bijeenkomst in Stockholm spraken over martelaarschap, Jyllands-Posten en wat ze zouden doen – zo veel mogelijk mensen doden en iemand gijzelen. Volgens de opnames bespraken ze ook wat te doen met vrouwen en kinderen, die ze klaarblijkelijk wilden sparen.
Op een gebedsbijeenkomst in Denemarken voor hun aanhouding zouden de mannen gezegd hebben dat van ongelovigen de keel moest worden doorgesneden.
Volgens het openbaar ministerie was de 46-jarige Mounir Dhahri de leider van de groep. De in Zweden verblijvende Tunesiër zou in de jaren 2008-2010 een terroristentraining hebben gevolgd in Waziristan, een tribale regio in Pakistan dicht bij Afghanistan. Dhahri zegt zelf dat hij in die periode door Europa en Turkije reisde.
De groep vertrok op 28 december 2010 vanuit Stockholm naar Kopenhagen, waar drie van hen een dag later werden opgepakt. De vierde keerde terug naar Stockholm en werd daar aangehouden. Volgens de Deense politie waren de mannen in bezit van twee automatische vuurwapens, 122 patronen en meer dan 15.000 euro in contanten.
De publicatie van de tekeningen van Mohammed heeft veel woede gewekt onder moslims. Op het afbeelden van de profeet, zowel in gunstige als in ongunstige zin, rust een groot taboe.
Een in Denemarken wonende Somaliër die in 2010 met een bijl inbrak in de woning van tekenaar Kurt Westergaard werd vorig jaar wegens terrorisme tot tien jaar gevangenisstraf veroordeeld.