Sociale partners laken aanpak kabinet
De sociale partners reageren afwijzend op de dreigende bezuinigingen van het kabinet. Werkgevers en vakbonden voelen zich gepasseerd door het kabinet, dat niet met hen overlegt.
De Nederlandse werkgevers reageren terughoudend op de jongste bezuinigingen van het kabinet. MKB-Nederland vindt dat de regering „wel erg strak en kort door de bocht” opereert. VNO-NCW vreest schade aan het economisch herstel.
„De maatregelen zijn wel erg vanuit een budgettaire filosofie genomen. Er lijkt niet nagedacht over de omgang met sociale partners”, aldus secretaris sociale zaken A. van Delft van MKB-Nederland donderdag. De MKB-bestuurder noemt het „jammer van dit kabinet” dat het geen mogelijkheid biedt aan maatschappelijke instellingen als werkgevers- en werknemersorganisaties om mee te denken over de invulling van bezuinigingsmaatregelen. „Het is niet charmant hoe er wordt opgetreden, terwijl er waarschijnlijk veel meer bereikt kan worden met een subtielere weg en overleg.”
Volgens Van Delft lost bevriezing van de ambtenarensalarissen en uitkeringen in eerste instantie wel veel op. „De ontwikkeling van de lonen en uitkeringen hoeft niet meer ontkoppeld te worden. Bovendien heeft het ook een psychologisch effect op de CAO-onderhandelingen in de marktsector.”
Voor de langere termijn zou het volgens de MKB-bestuurder echter beter zijn als het kabinet de onderhandelingsvrijheid van vakbonden en werkgevers meer respecteert. „Zo zijn wij ook erg ongelukkig met het besluit om de aftrekbaarheid van de VUT- en prepensioenpremies eerder af te schaffen.” VNO-NCW is vooral bang dat het herstel van de economie langer gaat duren door de besparingen. De ondernemersorganisatie vraagt zich af of uitstellen van investeringen het economisch herstel niet zal vertragen. Het vrijwel zonder overgangstermijn schrappen van de fiscale aftrek van premies voor prepensioen is wel een slechte zaak.
De FNV voelt zich door het kabinet afgedankt als gesprekspartner. „De maatregelen voor verdere afbraak van de sociale zekerheid blijven zich opstapelen. Wij zijn het station gepasseerd dat we denken dat er nog met dit kabinet valt te praten”, aldus bestuurder sociale zekerheid T. Heerts.
De FNV-bestuurder vraagt zich af of het kabinet bewust op oorlogspad is. „Het enige waar het kabinet van onze zijde op zit te wachten, is dat we de lonen in de aanbieding doen. Daar werken we natuurlijk niet aan mee.” Heerts hekelt de bevriezing van de ambtenarensalarissen en uitkeringen voor komend jaar.
Als het kabinet zal opleggen dat de ambtenarensalarissen en uitkeringen komend jaar worden bevroren, heeft het CNV geen behoefte meer aan overleg met het kabinet. „Dan zijn we op alle onderwerpen uitgesproken”, aldus D. Terpstra van de christelijke vakcentrale.
De CNV-voorman noemt een dictaat van het kabinet over de ambtenarensalarissen een bom onder het sociale overleg tussen overheid, werkgevers- en werknemersorganisaties. „Dit directief moet eerst van tafel, anders valt er niet meer met ons te praten.”
Volgens Terpstra raakt het kabinet een principieel punt van de vakbeweging. „Dit betekent een inperking van de onderhandelingsvrijheid in CAO’s. De vakbonden worden als een kleine jongen van de onderhandelingstafel gestuurd.”
De CNV-voorman kan nog wel waardering opbrengen voor minister De Geus van Sociale Zaken. De minister heeft in zijn ogen weten te voorkomen dat de WW verder wordt uitgekleed, zoals diens collega Zalm van Financiën wilde. „Pijnlijk is wel dat dan weer zwakkere groepen de prijs daarvoor moeten betalen.”