Westen wijst Syrische diplomaten de deur
DEN HAAG (ANP) – Een groot aantal westerse landen heeft dinsdag uit verontwaardiging over het bloedbad in de Syrische stad Houla Syrische diplomaten het land uitgewezen. Nederland en België verklaarden de Syrische ambassadeur tot ongewenst persoon. Nederland ‘deelt’ de ambassadeur, die zetelt in Brussel, met België, Luxemburg en de Europese Unie.
Nederland en België namen de maatregel in navolging van de Verenigde Staten, Australië, Canada en volgde binnen de Europese Unie onder andere Frankrijk, Duitsland en Groot-Brittannië.
Het bloedbad in Houla, circa 160 kilometer ten noorden van de hoofdstad Damascus, voltrok zich vrijdag en zaterdag. Zeker 108 burgers werden gedood, onder wie tientallen kinderen en vrouwen. De meeste slachtoffers werden van dichtbij gedood.
De slachtpartij vormt een dieptepunt, sinds het begin van de opstand in maart vorig jaar tegen het regime van president Bashar al-Assad. Het onderstreepte nog eens op macabere wijze dat het vredesplan, waarover door gezant Kofi Annan namens de Verenigde Naties en de Arabische Liga met de strijdende partijen in Syrië afspraken zijn gemaakt, vooralsnog vooral een papieren exercitie is.
Annan die in Syrië is om het vredesplan te redden, drong er dinsdag bij president Assad op aan „nu, en niet morgen” krachtige stappen te zetten naar de realisering van het zespuntenplan. „Ik heb de president eraan herinnerd dat de internationale gemeenschap de situatie snel opnieuw zal beoordelen”, zei de vredesbemiddelaar. „We hebben een omslagpunt bereikt”, constateerde Annan, die kennelijk doelde op internationale afschuw over het bloedbad.
President François Hollande van Frankrijk sluit militair ingrijpen in Syrië niet uit. Voorwaarde is wel dat de VN-Veiligheidsraad ermee instemt. De onlangs tot president gekozen socialist zei dat dinsdagavond op de Franse tv.
Het Witte Huis liet dinsdag in een verklaring weten geen voorstander te zijn van militaire interventie, omdat dat de situatie in Syrië alleen maar erger zou maken. Maar volgens persbureau Reuters zei een woordvoerder van het Witte Huis in een briefing dat de Verenigde Staten alle opties openhouden, inclusief militair ingrijpen.
De VN-chef voor vredesmissies, Hervé Ladsous, liet dinsdag weten dat de Syrische regering en pro-Assadmilities waarschijnlijk verantwoordelijk zijn voor het bloedbad in Houla. Ondertussen ging het geweld in Syrië dinsdag gewoon door. Bij botsingen tussen regeringsgtroepen en opstandelingen vielen volgens waarnemers zeker 30 doden.