Buitenland

Israël neemt geen risico met Iran

BAGDAD – Israëlische leiders lieten deze week al voorafgaand aan de besprekingen over het Iraanse nucleaire programma weten dat ze geen risico’s nemen.

Alfred Muller
25 May 2012 21:30Gewijzigd op 14 November 2020 21:16
Netanyahu. Foto EPA
Netanyahu. Foto EPA

Deze uitspraken waren bedoeld om de zogeheten ”P5-plus-1” (de VS, Rusland, China, Groot-Brittannië, Frankrijk plus Duitsland) aan te moedigen een harde positie in te nemen tegenover de Iraanse nucleaire ambities. De gesprekken begonnen deze week in de Iraakse hoofdstad Bagdad.

Premier Benjamin Netanyahu wenst Iran geen speelruimte te geven. Hij riep de leidinggevende landen op vastbesloten te zijn en geen zwakheid te tonen. Ze moeten drie eisen stellen. Dat is dat Iran de verrijking van het nucleaire materiaal stopzet, dat het land al dit materiaal van zijn grondgebied verwijdert en dat de ondergrondse nucleaire faciliteit in Qom wordt ontmanteld. „Dat alleen garandeert dat Iran geen nucleaire bom krijgt.”

Hij wees er ook op dat de Iraanse chef-staf deze week duidelijk zei dat Iran zich inzet voor de vernietiging van Israël.

Iraanse leiders hebben gezegd dat ze geen kernwapen nastreven. Israël en andere landen zijn daar allesbehalve zeker van. Volgens Israëlische commentatoren kan Iran ook proberen „op de drempel” te blijven. Dat wil zeggen dat het niet zal overgaan tot de vervaardiging van atoomwapens, maar dat het wel alle voorbereidingen treft.

Amos Yadlin en Yoel Guzansky van het Instituut voor Nationale Veiligheidsstudies schreven in het blad Strategic Assessment dat bij dit scenario Iran de productie van nucleaire wapens uitstelt. Iraanse leiders blijven dan claimen dat hun land deze wapens niet wil maken. Maar intussen wordt het kookboek helemaal voorbereid. Iran zou al bijna een ‘drempelstaat’ zijn.

Deze drempelstatus kan het aanzien van Iran in binnen- en buitenland vergroten. Iran zal in de loop van de tijd kans zien afspraken met de P5-plus-1 te maken om de economische druk te verminderen. Een bijkomstig voordeel is dat Iran ondertussen verder kan werken aan de „zone van immuniteit.” Dat wil zeggen dat het kan werken aan een betere bescherming van de nucleaire faciliteiten.

De Amerikaanse president Obama heeft gezegd dat hij niet zal toestaan dat Iran nucleaire wapens produceert. Maar Israël is er niet van overtuigd dat de VS in staat zijn precies te weten op welk moment Iran overgaat van voorbereiding naar productie. En Israël is niet bereid met dit risico te leven.

De vooraanstaande Israëlische politicoloog prof. Yehezkel Dror noemt in een publicatie van de Bar-Ilanuniversiteit het Iraanse bezit van nucleaire wapens een ernstig gevaar voor Israël.

Hij hoopt dat de internationale sancties ertoe leiden dat Iran geen kernwapens krijgt of dat de Verenigde Staten tot een preventieve aanval overgaan. „Maar Israël kan de toekomst van zijn nationale veiligheid niet overlaten aan anderen. Als de Iraanse opmars naar de vervaardiging van nucleaire wapens niet wordt stopgezet, heeft Israël geen andere keus dan de Iraanse nucleaire en militaire faciliteiten aan te vallen zolang deze nog kwetsbaar zijn.”

Een groot risico is de verkoeling van de betrekkingen met de Verenigde Staten en de consequenties voor het Arabisch-Israëlisch conflict. Het ergst mogelijke gevolg is dat Iran doorgaat met zijn nucleaire activiteiten en vastbesloten is wraak te nemen op Israël.

Om de negatieve gevolgen te verminderen moet Israël volgens Dror een aanval gepaard laten gaan met een vredesinitiatief, dat gedeeltelijk is gebaseerd op het Arabisch-Islamitisch Vredesinitiatief. Dit vredesplan van 2002 voorziet in een volledige terugtrekking uit bezette gebieden, de oprichting van een Palestijnse staat naast Israël en de normalisatie van relaties tussen Israël en de Arabische landen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer