Binnenland

Onderzoekscommissie naar Nederland voor Decembermoorden

Dit najaar komt er opnieuw een Surinaamse gerechtelijke commissie naar Nederland om vervolgonderzoek te doen naar de zogenoemde Decembermoorden. Een woordvoerder van het ministerie van Justitie zegt woensdag dat dit verzoek onlangs bij Nederland is binnengekomen. Wat de Surinaamse afvaardiging komt doen, wil hij niet zeggen.

ANP
20 August 2003 17:33Gewijzigd op 14 November 2020 00:30

Volgens de Surinaamse advocaat F. Kruisland wil de commissie in Nederland nabestaanden horen. De raadsman vertegenwoordigt tien van hen. De Surinaamse rechter–commissaris die het onderzoek leidt, heeft tegen de advocaat gezegd dat dit nog nodig is om het onderzoek naar de stoffelijke overschotten van de slachtoffers goed te kunnen afronden.

Op dit moment loopt er nog een onderzoek van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) naar de moorden. Het NFI speurt sinds vorig jaar in opdracht van justitie in Suriname naar nieuwe sporen die eventueel nog te vinden zijn in de stoffelijke resten van de slachtoffers. Het Openbaar Ministerie in Paramaribo hoopt dat deze werkzaamheden nieuw bewijsmateriaal opleveren.

De overblijfselen zijn vorig jaar december in Suriname opgegraven. Het onderzoek doet het NFI nu in Nederland.

Advocaat Kruisland heeft inmiddels van de Surinaamse onderzoeksrechter begrepen dat als het onderzoek van het NFI is afgerond, de verdachten onder wie Desi Bouterse, nog een keer nader worden ondervraagd. Vervolgens zou het gerechtelijke vooronderzoek kunnen worden gesloten.

„Als de rechter–commissaris er voor het eind van dit jaar in slaagt het vooronderzoek af te ronden, dan verwacht ik dat het proces medio volgend jaar kan beginnen", zegt Kruisland. Ook de Nederlandse advocaat G. Spong verwacht dat het proces dan kan beginnen. Spong is adviseur van de Surinaamse regering bij het onderzoek naar de Decembermoorden.

Desi Bouterse wordt als hoofdverdachte beschouwd van de moord op vijftien prominente tegenstanders van zijn bewind in 1982. De Decembermoorden werden op 8 december van dat jaar in Fort Zeelandia gepleegd. Het bloedbad staat bekend als het dieptepunt van de Surinaamse geschiedenis. Toch is er nog steeds niemand voor deze misdaden berecht.

Vorig jaar hebben de Surinaamse autoriteiten ook onderzoek voor deze zaak in Nederland gedaan. Toen zijn verdachten en getuigen gehoord, die in Nederland verblijven.

Het onderzoek naar de Decembermoorden in Suriname loopt nog steeds. Dat komt omdat justitie in Paramaribo bijna achttien jaar lang niet de handen wilde branden aan deze gevoelige gebeurtenis. In 2000, juist voordat de moorden voor de wet in Suriname dreigden te verjaren, gelastte het gerechtshof in Paramaribo alsnog de vervolging van Bouterse en de andere verdachten van de Decembermoorden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer