Buitenland

Waarschuwingen aan adres Griekenland

ATHENE (ANP) - Van diverse kanten is Griekenland zaterdag te verstaan gegeven dat het land zijn afspraken over bezuinigingen moet nakomen. De Griekse president houdt zondag crisisberaad met de leiders van de drie grootste partijen. Afgelopen week mislukten drie pogingen om tot een coalitie te komen.

12 May 2012 20:02Gewijzigd op 14 November 2020 21:03

Voorzitter José Manuel Barroso van de Europese Commissie zei zaterdag dat Griekenland uit de euro moet stappen als het de afspraken niet nakomt. „Indien de akkoorden niet worden gerespecteerd, betekent dat dat de voorwaarden er niet zijn om verder te gaan met een land dat zijn beloftes niet nakomt,‘’ aldus Barroso in een interview met de Italiaanse tv-zender SkyTG24.

Ook de baas van de Duitse centrale bank, Jens Weidmann, stuurde zaterdag een waarschuwing richting Griekenland. Mocht dat land de akkoorden niet naleven, dan vervalt de financiële hulp. ,Als Athene geen woord houdt (…), valt de grondslag voor verdere financiële hulp weg”, zei hij in een vraaggesprek in de zaterdageditie van de Süddeutsche Zeitung.

De Duitse minister van Financiën, Wolfgang Schäuble, toonde zich milder. Er kan wat hem betreft over meer hulp aan Griekenland worden gesproken als de Grieken daadwerkelijk weten wat er nog extra kan worden gedaan om de economische groei te bevorderen.

De gesprekken die president Karolos Papoulias zondag voert over de vorming van een nieuwe regering, worden als een laatste poging gezien voor er nieuwe verkiezingen worden uitgeschreven. Sinds de parlementsverkiezingen van een week eerder zijn de politieke leiders Alexis Tsipras van de extreem linkse coalitie Syriza, Antonis Samaras van de conservatieve Nieuwe Democratie (ND) en Evangelos Venizelos van de socialistische Pasok er niet in geslaagd een regering te vormen.

Uit een zaterdag gepubliceerde opiniepeiling blijkt dat Syriza bij nieuwe verkiezingen met een kwart van de stemmen de grootste partij zou worden. Maar de steun van de ondervraagden voor de partijen die de bezuinigingen en afspraken met de EU en het IMF faliekant afwijzen, neemt volgens de peiling af. De steun voor de voormalige twee grote, ND en Pasok, was zaterdag met 36,3 van de ondervraagden hoger dan bij een peiling afgelopen week, toen ze samen 32,9 procent achter zich kregen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer