Buitenland

Geen einde der tijden in gevonden Mayakalender

GUATEMALA-STAD – In het Midden-Amerikaanse land Guatemala is voor zover bekend de oudste kalender van de Maya’s aangetroffen. Daarop is geen teken gevonden van het einde der tijden, een hardnekkige mythe rond de Mayakalender.

Buitenlandredactie
11 May 2012 11:40Gewijzigd op 14 November 2020 21:01
In het Midden-Amerikaanse land Guatemala is voor zover bekend de oudste kalender van de Maya’s aangetroffen. Daarop is geen teken gevonden van het einde der tijden, een hardnekkige mythe rond de Mayakalender.  Foto EPA
In het Midden-Amerikaanse land Guatemala is voor zover bekend de oudste kalender van de Maya’s aangetroffen. Daarop is geen teken gevonden van het einde der tijden, een hardnekkige mythe rond de Mayakalender. Foto EPA

Dat blijkt uit onderzoek van Amerikaanse archeologen waarover het wetenschappelijk tijdschrift Science vandaag publiceerde.

De onderzoekers stuitten in 2010 op een heel oud huis in Guatemala, waarschijnlijk van een schriftgeleerde van de Maya’s. De muren van het huis zijn beschreven als een soort schoolbord, met ingewikkelde kalenderberekeningen. De hiërogliefen dateren van de negende eeuw. Volgens archeoloog William Saturno van de universiteit van Boston lijkt het op een poging een groot wiskundig probleem op te lossen.

Een nog steeds populaire gedachte is dat het einde der tijden nabij is, omdat de kalender van de Maya’s zou ophouden in 2012. De onderzoekers denken dat dit jaar de telling van de Maya’s gewoon opnieuw begint. Saturno: „De Maya’s zochten naar een garantie dat niets zou veranderen. Ze voorspelden dat de wereld er over 7000 jaar nog steeds zo uitziet als nu.”

De tabellen en kalender dateren van 1200 jaar geleden. De opschriften zijn 600 jaar ouder dan de oudste Mayakalender die tot dit moment bekend was, schrijven de wetenschappers in Science. De astronomische waarnemingen spelen een belangrijke rol in deze kalenders.

De ruimte met de muurtekeningen is onderdeel van een groter complex van Mayaruïnes in het regenwoud van Xultun, in het noordoosten van Guatemala. Andere muren in de ruimte bevatten portretten van een zittende koning en andere figuren. Deze tekeningen staan los van de astronomische opschriften.

Op een muur staat een maankalender voor een periode van zo’n dertien jaar. Mogelijk werd deze kalender gebruikt om te bepalen welke godheid in welke periode invloed uitoefende op de maan. Met de kalender kon bijvoorbeeld volle maan worden voorspeld, zegt Aveni. Dit soort kennis droeg bij aan de beslissing of koningen ten strijde moesten trekken of aan het voorspellen van een goede oogst.

Op een andere muur staan getallen die vier tijdsspannes van 935 tot 6700 jaar omvatten. Wat deze getallen precies betekenen, is niet duidelijk, maar mogelijk maakten de Maya-astronomen berekeningen op basis van observaties van belangrijke astronomische gebeurtenissen, zoals de bewegingen aan de hemel van Mars, Venus en de maan.

Het nut van deze berekeningen is onduidelijk. Mogelijk ging het om „nerds” die deze rekenoefeningen als hobby hadden.

De ontdekking biedt inzicht in de werkwijze en werkomgeving van deze Mayageleerden, aldus Martin. Gegeven het feit dat de kamer een dak van steen heeft –in plaats van riet– toont aan dat zij waarschijnlijk in hoog aanzien stonden, zei hij.

Lees ook: Doemscenario rond Planeet X mist alle grond

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer