Buitenland

„ICC meest efficiënte hof in de wereld”

DEN HAAG (ANP) - Het Internationaal Strafhof (ICC) is het meest efficiënte hof in de wereld. Dit zegt hoofdaanklager Luis Moreno Ocampo in een reactie op kritiek dat het hof, met zijn begroting van ruim 100 miljoen euro per jaar, te duur is.

10 May 2012 15:13Gewijzigd op 14 November 2020 21:00

Het hof heeft misdaden in zeven landen onderzocht, die al tot drie processen hebben geleid. Moreno heeft acht andere landen „in analyse’‘ om te bekijken of daar ook formele onderzoeken moeten worden ingesteld. De ICC-begroting voor die wereldwijde activiteit is kleiner dan die van het lokale parket in het Amerikaanse Boston. Een ander internationaal hof, het Hariri-Tribunaal, onderzoekt voor bijna de helft van het bedrag slechts één incident.

Het ICC wordt vaak bekritiseerd omdat het bijna 10 jaar na de oprichting zijn eerste zaak, tegen Thomas Lubanga uit de Democratische Republiek Congo, nog steeds niet heeft afgerond. ,Maar het hof is er niet alleen om mensen in de gevangenis te stoppen.’‘ Het is ,het meest efficiënt’‘ als het door zijn toezichthoudende rol nationale magistraten aanspoort tot vervolging en rebellen zich overgeven, zoals in Colombia.

Onlangs nog hoorde hij van een Colombiaanse hoogwaardigheidsbekleder dat opstandelingen in het Zuid-Amerikaanse land de strijd staken omdat zij niet ,naar Den Haag’‘ willen worden gestuurd. Zo heeft het ICC, zonder eigen processen inzake Colombia, een ,ongelofelijke impact’’ in het land.

Moreno vraagt zich af waarom juist het ICC verweten wordt dat het te duur is. Of het de politici om geld gaat of om ‘controle’, om ervoor te zorgen dat ,dit hof zijn vleugels niet te hoog uitslaat’’. Moreno, die illegale wapen- en drugshandel en het roven van grondstoffen wereldwijd in de gaten houdt, waarschuwt: ,Het hof is geen luxe, het hof is een noodzaak; anders breidt de misdaad zich uit.”

Bij een bezoek aan het eveneens in Den Haag gevestigde Europol zeiden ze daar alles te weten over de activiteiten van de Oekraïense maffia. Moreno verraste Europol echter met informatie over Oekraïense wapensmokkel in Afrika. Alleen het ICC houdt deze ‘industrie’ wereldwijd in de gaten, zegt hij.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer