Chinese dissident Chen mag studievisum aanvragen
PEKING – De Chinese autoriteiten hebben vrijdag gezinspeeld op een mogelijkheid voor de blinde dissident Chen Guangcheng om naar het buitenland te vertrekken. Hij kan, net als alle andere Chinezen, een aanvraag indienen voor een studie in het buitenland. Dat liet een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken weten.
Guangcheng deed donderdag een dramatische telefonische oproep aan de Verenigde Staten. Chens oproep vanuit een ziekenhuis in Peking was live te horen bij een hoorzitting over mensenrechten in China van het Amerikaanse Congres.
De dissident liet opnieuw weten dat hij naar de VS wil en vroeg om hulp van minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton. „Ik wil naar de VS om te rusten. Ik heb al 10 jaar geen rust gehad”, zei Chen. Hij was te horen via een mobiele telefoon die bij een microfoon werd gehouden.
De activist liet weten dat hij erg bezorgd is over het lot van zijn moeder en broers.
Chen hield zich de afgelopen dagen schuil in de Amerikaanse ambassade. Daar was hij naartoe gevlucht nadat hij uit zijn huisarrest was ontsnapt. Hij kwam woensdag naar buiten, na een akkoord met de Chinese autoriteiten. Volgens Chen deed hij dat, omdat hij bang was dat zijn familie iets zou overkomen. De Amerikaanse ambassadeur in Peking, Gary Locke, benadrukte dat het ambassadepersoneel Chen niet onder druk heeft gezet om het gebouw te verlaten.
Chen zei donderdag vanuit het ziekenhuis al tegen de BBC dat hij China wil verlaten. Hij werd in het ziekenhuis behandeld aan een wond aan zijn voet, die hij opliep tijdens zijn vlucht. Cheng riep de Amerikaanse president op hem te helpen. „Ik voel me hier niet veilig. Ik wil weg”, aldus Chen.
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Hillary Clinton, verblijft momenteel in Peking voor een tweedaags bezoek, maar voor zover bekend is de kwestie nog niet aan de orde gekomen. Wel bracht Clinton in algemene bewoordingen de situatie van de mensenrechten ter sprake.