„Gekleurde Britten eerder gefouilleerd”
Gekleurde Britten maken een 27 keer grotere kans om zonder duidelijke reden door de politie gefouilleerd te worden dan blanke. Dit blijkt uit onderzoek, aldus de krant The Independent zaterdag.
De Britse politie heeft sinds 1984 het recht mensen op straat staande te houden en te fouilleren, als er gegronde redenen zijn om aan te nemen dat iemand een „verboden voorwerp” bij zich heeft, zoals een wapen of gestolen eigendommen. Maar agenten geven toe dat de bevoegdheid ook wel eens zonder concrete verdenking wordt gebruikt.
Ook was het de bedoeling dat het beleid ’kleurblind’ zou zijn, maar de praktijk pakt anders uit. Vooral zwarte bestuurders van dure auto’s moeten het ontgelden. Zo werd Trevor Philips, voorzitter van de Commissie voor Raciale Gelijkheid, drie keer gestopt toen hij met zijn Jaguar op pad was. Hij is inmiddels overgestapt op een kleinere auto.
Ook andere allochtone Britten maken in The Independent hun grieven kenbaar over het ”stop and search”-beleid. Zo is Keith Kerr, adviseur van de minister van Justitie in rassenkwesties, meer dan vijftig keer gecontroleerd. En ook de bisschop van Birmingham moest het ontgelden. De politie vond de fouilleeroperatie trouwens zelf wel pijnlijk, toen zij zich de hoge klerikale functie van het ’slachtoffer’ realiseerde.
Een BBC-journalist die de politie had geïnfiltreerd om onderzoek te doen naar racisme onder agenten, is vrijdag gearresteerd, zo is zaterdag van de politie vernomen. De verslaggever had meegedaan aan de politieopleiding en meer dan een maand bij de politie van Manchester gewerkt.
Als juridische reden voor de arrestatie is een schending van de ambtseed opgegeven. Hij wordt beschuldigd van de verspilling van overheidsgeld, onder meer omdat hij de plaats heeft ingenomen van iemand anders die tot een échte agent had kunnen worden opgeleid.
De BBC op haar beurt verklaart dat er een groot openbaar belang gemoeid is met onderzoek naar racisme bij de politie. Het politiesalaris van de undercoverjournalist is vanaf het begin op een speciale rekening gestort met de intentie het later terug te betalen, aldus de openbare kwaliteitsomroep.