Noodweer maakt einde aan hitte Spanje en Frankrijk
Na de hittegolf van de afgelopen weken is het weer in Zuidoost-Frankrijk en in delen van Spanje zondagmiddag compleet omgeslagen. Zwaar onweer dat gepaard ging met hevige regenbuien en harde rukwinden heeft in Frankrijk één mensenleven geëist.
Een 28-jarige man verdronk in het meer van Charavines nadat zijn boot omsloeg als gevolg van een rukwind. Dat heeft de plaatselijke brandweer gemeld. Twee andere opvarenden bleven ongedeerd.
Door het noodweer, dat grote schade heeft aangericht aan bomen en hoogspanningsleidingen, zijn volgens het staatselektriciteitsbedrijf EDF tienduizenden Fransen zonder stroom komen te zitten. Het bedrijf kon nog niet inschatten hoelang de stroomuitval kan gaan duren.
Ook de spoorwegen ondervinden ernstige hinder van de onweersbuien, die gepaard gaan met hevige windstoten. Vanuit Grenoble en het Zwitserse Genève is nauwelijks treinverkeer mogelijk richting Parijs. Stroomstoringen en omgewaaide bomen op de rails hebben vertragingen van tussen de één en vijf uur veroorzaakt.
In het hele zuidoosten van Frankrijk zijn diverse wegen geblokkeerd door omgewaaide bomen. Vijftig mensen zijn uit voorzorg geëvacueerd van campings in Saint-Genix en Saint-Jean-de-Chevelu in de Savoie.
De Franse meteorologische dienst heeft een waarschuwing afgekondigd voor het zuiden en oosten van het land, dat tot twee dagen geleden nog zuchtte onder een verzengende hittegolf. De weerkundigen riepen automobilisten op waakzaam te zijn, omdat de wind snelheden tot 120 kilometer per uur kan bereiken. Het noodweer kan nog tot vandaag voortduren.
In een voormalige supermarkt bij Parijs is het grootste mortuarium van het land geopend, aldus een begrafenisonderneming zaterdag. Het kan 600 à 700 lijken opnemen. Het is de bedoeling dat het mortuarium slechts tijdelijk functioneert, zolang er door de hittegolf zo veel doden vallen. In de ruimte werden eerder fruit en groente gekoeld.
De hittegolf in Frankrijk heeft mogelijk aan 5000 mensen het leven gekost. Dat zei de Franse minister van Volksgezondheid, Jean-François Mattei, vandaag voor radio RTL. „Het getal van 5000 werd zondag genoemd. Het is een hypothese. Het is mogelijk, maar het is een hypothese”, aldus Mattei. Hij voegde eraan toe dat de aantallen zijn gebaseerd op schattingen en dat het nog wel „enkele weken” kan duren voordat de precieze cijfers bekend zijn.
In het noorden en oosten van Spanje is dit weekend een voorlopig eind gekomen aan de aanhoudende hitte en droogte: slagregens en een kleine tornado zorgden voor wateroverlast, ontwortelde bomen, neergehaalde elektriciteitsmasten en storingen in het treinverkeer.
In Barcelona, waar de afgelopen week bijna een hitterecord werd gevestigd, werd de lucht zondagmorgen om 11 uur plotseling zwart, waarna de regen in een halfuur tijd de straten blank zette. Ook in de rest van Catalonië en in de aangrenzende regio Valencia was het noodweer. In de plaats Alcaniz vielen zaterdagavond hagelstenen zo groot als appels.
In een groot deel van Spanje was het zondag 10 graden minder warm dan de afgelopen weken, maar volgens meteorologen keert de hitte komende week mogelijk terug.
Regenbuien in Italië hebben niet of nauwelijks voor afkoeling gezorgd. Alleen al in de Noord-Italiaanse stad Genua zijn de afgelopen dagen meer dan honderd mensen, voornamelijk ouderen en zieken, als gevolg van de hitte om het leven gekomen. Dat hebben de Italiaanse media zondag bericht.
De ziekenhuizen in de stad zijn overvol. Vooral mensen boven de 75 jaar hebben als gevolg van de hoge temperaturen last van ademhalingsstoornissen en een slechte bloedcirculatie. In de steden Milaan en Turijn zijn de afgelopen dagen meer dan vijftig mensen aan de hitte bezweken.
Minister Guiseppe Pisanu van Binnenlandse Zaken pleitte voor hogere straffen voor brandstichters. Dit jaar zijn in Italië al meer dan 7900 bosbranden, voornamelijk kleine, geteld. Dat is tweemaal zo veel als in 2002. De meeste branden zijn aangestoken. Ook dit weekeinde waren er weer bosbranden op Sardinië en bij Brescia in Noord-Italië.