Buitenland

Ugandese ex-dictator Idi Amin overleden

De voormalige Ugandese dictator Idi Amin, een van de wreedste heersers uit de geschiedenis van Afrika, is zaterdag na vier weken in coma te hebben gelegen in een Saudisch ziekenhuis overleden.

Buitenlandredactie
18 August 2003 07:58Gewijzigd op 14 November 2020 00:29

Amin werd sinds zijn nieren het op 18 juli begaven kunstmatig in leven gehouden. Volgens de Ugandese regering was hij 80, maar volgens andere bronnen was hij 78. Hij vestigde zich in Saudi-Arabië na in 1979 uit Uganda te zijn verdreven. Amin werd zaterdagavond in de Saudische havenstad Jeddah begraven.

Van de Ugandese regering had Idi Amin in eigen land begraven mogen worden. „Hij heeft voor zijn zonden betaald”, aldus een adviseur van president Yoweri Museveni. De familie koos echter voor een begrafenis in Saudi-Arabië. „De familie heeft een besluit genomen, en wij hebben hem in Jeddah begraven”, aldus Ali Amin, een van zijn zoons.

Volgens een bron in Saudi-Arabië, die anoniem wenst te blijven, was de begrafenisceremonie bescheiden: „Er waren weinig mensen aanwezig, vooral familieleden.”

Het kantoor van de Ugandese president Yoweri Museveni noemde het overlijden van Amin, die 300.000 tot 800.000 mensen liet vermoorden, „een goede zaak.” „Zijn dood en begrafenis markeren het eind van ons pijnlijke verleden”, zei Museveni’s woordvoerder Oonapito Ekonioloit. Ook door de bevolking werd opgelucht gereageerd op het overlijden van Amin, maar mensen wonden zich ook op over het feit dat de voormalige dictator nooit is gestraft voor de misdaden die hij pleegde in de acht jaar die hij aan de macht was.

De regeringstijd van Amin (1971-1979) geldt als een van de bloedigste in de moderne Afrikaanse geschiedenis. Het schrikbewind van de ”Slachter van Afrika” kostte naar schatting 300.000 mensen het leven. Ongeveer 100.000 personen worden nog steeds vermist.

Kranten brachten het nieuws van het overlijden van Amin groot. Toch werd er, met name door mensen die de dictator niet bewust hebben meegemaakt, ook gelaten gereageerd op het nieuws. Ook door leden van de Indiase gemeenschap. Amin zette in 1972 alle Indiërs het land uit, maar sinds Museveni zeven jaar geleden aantrad zijn zij weer welkom in Uganda. De tienduizenden Indiërs beheersten aan het begin van de jaren ’70 de Ugandese economie, die na hun gedwongen vertrek dan ook instortte.

David Owen, van 1976 tot 1979 de Britse minister van Buitenlandse Zaken, zei voor de BBC-radio ooit in het kabinet te hebben voorgesteld Amin te laten vermoorden. Het voorstel werd met verontwaardiging ontvangen, aldus Owen.

Volgens de mensenrechtenorganisatie Amnesty International is het feit dat Amin meer dan twintig jaar lang onbedreigd verder kon leven een extra reden om te komen tot een juridisch systeem dat dictators kan berechten. Daarvoor is trouwens in Den Haag het Internationaal Strafhof (ICC) opgericht, dat echter alleen misdaden kan berechten die na 1 juli 2002 zijn gepleegd.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer