EU heft sancties Myanmar op, Suu Kyi mort
LUXEMBURG (ANP/AFP) – De Europese Unie (EU) schort de meeste sancties tegen het Aziatische land Myanmar op. Dat heeft de unie maandag in Luxemburg besloten. De EU wil daarmee de democratische ontwikkelingen in de afbrokkelende dictatuur belonen en stimuleren.
De EU besloot dat het wapenembargo tegen Myanmar van kracht blijft. Zo’n 500 verantwoordelijken van het militaire regime mogen Europa weer in en krijgen weer toegang tot hun tegoeden in de EU. Dat laatste geldt ook voor honderden bedrijven en instellingen. De strafmaatregelen kunnen onmiddellijk weer worden ingevoerd als het in Myanmar opnieuw de verkeerde kant opgaat, waarschuwde de Britse minister van Buitenlandse Zaken.
Minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken, die niet in Luxemburg was, stelde onlangs dat er nog veel moet verbeteren in Myanmar, maar dat het zaak is de hervormingen aan te moedigen. Buitenlandse Zaken liet weten dat het wapenembargo en het embargo „op goederen die gebruikt kunnen worden voor interne repressie” van kracht blijven.
Ondanks het afbrokkelen van de Myanmarese dictatuur ontstond een opstootje rond het installeren van het nieuwe parlement. Oppositieleidster Aung San Suu Kyi kwam maandag niet opdagen bij de eerste zitting van het parlement na de verkiezingen begin deze maand. Suu Kyi en haar partijgenoten hadden aangekondigd zich niet te laten beëdigen, als de tekst van de eed niet zou worden gewijzigd. Daarin staat dat parlementsleden de grondwet dienen te „beschermen.” De NLD-leden zijn niet bereid dat te zweren, omdat zij de grondwet ondemocratisch vinden. De regering is niet van plan de eed te veranderen.