Belastingdienst mag geen info huurders geven
DEN HAAG (ANP) – „De uitspraak van de rechter is een tegenvaller.” Dat erkende minister Liesbeth Spies (Wonen) vrijdag over de uitspraak van de rechtbank dat de Belastingdienst voorlopig geen inkomensgegevens van huurders aan woningcorporaties mag geven. Daardoor konden verhuurders te weten komen of huurders in aanmerking kwamen voor extra huurverhoging. Spies gaat nu uitzoeken wat de consequenties zijn van de uitspraak.
De Tweede Kamer ging met een flinke meerderheid akkoord met een extra huurverhoging van 5 procent voor bewoners die in een corporatiehuis zitten en samen meer dan 43.000 euro verdienen. Spies leek vrijdag ook goede hoop te hebben op aanvaarding door de Eerste Kamer. Wat daar nog voor 26 april binnen is, wordt nog voor de zomer afgehandeld. Toch sloot ze een vertraging van de invoering van de maatregel tegen scheefwonen niet uit.
Het doorgeven aan verhuurders of hun huurders meer verdienen dan 43.000 euro, was juist praktisch en snel, zo scheen het Spies al langer toe . „We hebben zo zorgvuldig mogelijk gehandeld en met de beste bedoelingen.” Staatssecretaris van Financiën Frans Weekers had de Belastingdienst al toestemming gegeven om die informatie nu al te geven. Op die manier wilde het kabinet de huurverhoging per 1 juli laten ingaan. Maar er was al onrust over voordat de Tweede Kamer instemde. De rechtbank oordeelt ook dat huurders van wie al informatie over het inkomen is gegeven, een brief moeten krijgen met de mededeling dat dit niet had mogen gebeuren.
PvdA wil uitstel van de plannen en zo snel mogelijk een debat met Spies. De SP is blij. Sadet Karabulut: „Wij vinden dit sowieso een waardeloze wet, maar de invoering is zo gehaast gebeurd, dat de wet aan alle kanten rammelt.” GroenLinks is mede om redenen van privacy verheugd over de klap die nu aan de ’gluurverhoging’ is toegebracht.