Vredesplan Syrië lijkt niet te werken, opnieuw tientallen doden
DAMASCUS (ANP/AFP/RTR) – Het internationale vredesplan voor Syrië kwam tijdens de paasdagen op losse schroeven te staan. Minder dan een etmaal voor een cruciale deadline vielen er maandag weer tientallen doden.
Het Syrische Observatorium voor Mensenrechten liet maandag weten dat het politiek geweld in het land maandag aan zeker 101 mensen het leven heeft gekost. Het oppositionele netwerk Comités van Lokale Coördinatie spreekt van 153 doden. Zeker 35 van hen waren vrouwen en kinderen. Onder de veiligheidstroepen van president Bashar al-Assad zouden 19 doden zijn gevallen.
Volgens het door de VN gesteunde plan van bemiddelaar Kofi Annan moet het regeringsleger zich tot dinsdagochtend 05.00 uur (Nederlandse tijd) uit de belangrijke bevolkingscentra hebben teruggetrokken. 48 uur later moeten de rebellen en de troepen van al-Assad stoppen met alle gevechtshandelingen.
Maar maandag bombardeerde het regeringsleger opnieuw een stad, Latmana in de provincie Hama. Daardoor vielen volgens lokale activisten zeker 30 doden, onder wie 17 kinderen en 8 vrouwen. Er zouden nog tientallen mensen onder het puin liggen. Tijdens het weekend vielen er in heel Syrië zeker 180 doden door politiek geweld. Annan noemde het bloedvergieten „onaanvaardbaar.”
De nieuwe problemen met het vredesplan ontstonden toen de Syrische regering zondag met nieuwe eisen kwam. De opstandelingen moeten garanties op papier geven dat zij de wapens neerleggen en geen hulp van andere landen meer accepteren. Pas dan zullen ook de regeringstroepen zich uit de steden terugtrekken. De commandant van de rebellen van het Vrije Syrische Leger, kolonel Asaad, zei daarop: „Wij zullen onze garanties geven aan de internationale gemeenschap, maar niet aan dit bewind.”
10.000 doden
In ruim een jaar tijd zijn volgens de VN door het politiek geweld in Syrië zeker 10.000 doden gevallen. Volgens de rebellen zijn alleen al vorige week minstens 1000 mensen gedood, meestal burgers. Het geweld lijkt nu ook over te slaan naar buurland Turkije, waar bij beschietingen vanuit Syrië drie gewonden vielen.
Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) stelt in een maandag gepubliceerd rapport dat de Syrische veiligheidsdiensten de afgelopen maanden meer dan 100 burgers en gevangengenomen strijders van de oppositie hebben geëxecuteerd. Mogelijk is het aantal tegenstanders van het regime dat zonder vorm van proces om het leven is gebracht, nog veel hoger.
Om te voorkomen dat nog meer misdaden worden gepleegd in de oorlog in Syrië, zou de internationale gemeenschap ervoor moeten zorgen dat verdachten van oorlogsmisdaden voor het Internationaal Strafhof in Den Haag moeten verschijnen, vindt HRW.
Journalist gedood
Een Libanese cameraman is maandag door Syrische soldaten doodgeschoten in het grensgebied tussen Syrië en Libanon. Hij was aan de Libanese kant van de grens aan het werk in de regio Wadi Khaled. Soldaten schoten op een auto van een tv-ploeg van de Libanese tv-zender Al-Jadeed, terwijl de journalisten hadden gezegd dat ze geen militairen waren.
Dat meldde het tv-station op basis van een getuigenverklaring van een collega van de cameraman.
Inwoners van Libanon zeiden dat vorige maand geregeld Syrische soldaten de grens zijn overgestoken, omdat ze opstandelingen achtervolgden.