Interimregering moet orde in Mali brengen
DAKAR (ANP/DPA) – Goed twee weken na een militaire staatsgreep in Mali lijkt het land langzaam terug te keren uit chaos en crisis. In het licht van sancties en onder internationale druk gaven de coupplegers de macht uit handen en diende de president van het Afrikaanse land formeel zijn ontslag in.
Dit maakte maandag de weg vrij voor een overgangsregering die Mali binnen 40 dagen naar nieuwe verkiezingen moet leiden.
De 63-jarige president Amadou Toumani Touré diende zondag zijn ontslag in nadat hij vorige maand al was verjaagd door militairen. Het huidige militaire regime had beloofd af te treden als Touré zijn ontslag zou indienen. Het moet de weg plaveien voor een nieuwe democratisch gekozen regering.
De voorzitter van het parlement, Dioncounda Traoré, leidt nu de West-Afrikaanse natie van 15 miljoen mensen voorlopig. Hij kwam zaterdag uit het buurland Burkina Faso terug.
De West-Afrikaanse Economische Gemeenschap (Ecowas) trok zondag alle sancties tegen lidstaat Mali in. De organisatie stelde die in omdat jonge officieren daar de macht hadden gegrepen. Vrijdagavond spraken gezanten van Ecowas met de coupplegers af dat die de macht zouden afstaan.
Coupleider kapitein Amadou Haya Sanago zag geen andere uitweg meer, nadat zijn staatsgreep had geleid tot de verovering van half Mali door Toearegrebellen en tot een wurgend economisch embargo van Ecowas.
Toch blijft het land voorlopig verdeeld. Toeareg-rebellen maakten gebruik van de onrust van de staatsgreep om het hele noorden onder controle te krijgen. Op vrijdag riep een van de twee rebellengroepen, de Nationale Beweging voor de Bevrijding van Azawad (MNLA), in het woestijngebied de staat Azawad (land van de nomaden) uit. Deze is door geen enkel land erkend.