„Bedrag onder de streep paar tientjes hoger”
EMMELOORD – De gemeente Noordoostpolder verhoogt de ozb voor woningen met 42 procent: meer dan tien keer zo veel als de landelijke norm. „We hebben weinig boze reacties gehad. Iedereen voelde dit aankomen.”
Noordoostpolder telt 46.000 inwoners. De raad bestaat uit 29 leden. In het college zitten CDA, ChristenUnie, PvdA en D66. Hoe heeft het zover kunnen komen dat de gemeente dit jaar de ozb zo extreem verhoogt? Communicatieadviseur Willeke Hulleman noemt vlotweg twee redenen: „Bezuinigingen én de wens om openbare voorzieningen zoals we die nu hebben op peil te houden.”
Dat laatste valt niet mee, stelt de pr-functionaris. „Noordoostpolder bestaat uit één grote plaats, Emmeloord, en tien kleine dorpskernen, waaronder Ens, Nagele en, de bekendste: Schokland. Vanouds hebben ze allemaal hun eigen voorzieningen: scholen, bibliotheken, sportcentra, peuterspeelzalen en ga maar door. Door krimp van het aantal inwoners in de kleine kernen wordt er steeds vaker om financiële steun gevraagd. Daarnaast krijgt de gemeente nieuwe taken opgelegd door het Rijk zonder dat er extra geld beschikbaar is. Die twee zaken hebben ertoe geleid dat wij de ozb dit jaar flink moesten verhogen.”
De gemeente is daarbij niet over één nacht ijs gegaan. Hulleman: „Alle inwoners konden op internet een bezuinigingswijzer invullen. Als ik hierop bezuinig, wat is dan het gevolg? Daarnaast hebben we als gemeente discussieavonden met de burgers gehouden. Die verliepen soms heftig, net als de debatten daarna in de raad, maar uiteindelijk voelde iedereen aan dat de ozb-verhoging nodig was. Het besluit is met een ruime meerderheid genomen.”
Hulleman nuanceert het effect van de verhoging die de gemeente dit jaar 6 miljoen euro extra oplevert. „Het valt voor de burgers allemaal mee. We hebben de afvalstoffenheffing en de rioolrechten verlaagd. Die mogen niet meer dan kostendekkend zijn. Door goedkope contracten te sluiten en een strenge afvalscheiding in te voeren, kunnen we op deze kosten flink besparen. Onder de streep van de aanslag staat nu een bedrag dat enkele tientjes hoger is dan vorig jaar.”
Om de burgers gerust te stellen, heeft Noordoostpolder afgesproken dat de ozb de komende vier jaar niet opnieuw wordt verhoogd. Hulleman: „Tegelijk staan we voor de opdracht het voorzieningenniveau op peil te houden. Dat kan alleen als we slim investeren door bijvoorbeeld multifunctionele centra te bouwen waar verschillende voorzieningen onder één dak komen. Dat is in sommige kernen inmiddels gebeurd. Daarbij valt op dat onze inwoners bijzonder initiatiefrijk zijn als het gaat om het besparen op kosten en het aanboren van geldstromen. Dat is te danken aan de poldermentaliteit. Onze burgers zijn gewend aan te pakken.”
Lijdt het imago van Noordoostpolder eronder dat zij behoort tot de top 10 van extreme ozb-stijgers? Hulleman lacht. „In voorlichterstaal zeg ik: Wij zijn een gemeente die goed voor haar openbare voorzieningen zorgt.”