Sancties tegen coupplegers Mali
DAKAR (ANP/RTR) – Leiders van de 15 staten van de Economische Gemeenschap van West-Afrikaanse Staten (Ecowas) hebben besloten om met onmiddellijke ingang diplomatieke, handels- en financiële sancties op te leggen aan de junta van Mali. Dit zei president Alassane Quattara van Ivoorkust maandag na een regionale top over Mali.
Quattara vertelde tegen journalisten dat de leiders de al eerder aangekondigde sancties op het regime van toepassing verklaren. Ze willen daarmee druk uitoefenen op de coupplegers van vorige maand om de macht in Mali weer aan de burgerbevolking over te dragen. De sancties behelzen onder meer ’een verlammende’ sluiting van de grenzen met de buurlanden.
Op de top is verder besloten dat de Ecowas-landen hun militaire troepen standby houden. Deze week zullen de militaire chefs van staven bekijken hoe de troepen ingezet kunnen worden.
Frankrijk liet weten niet van plan te zijn militairen naar Mali te sturen. Dit zei de Franse minister van Buitenlandse Zaken, Alain Juppé, maandag. Mali hoorde van 1895 tot 1960 bij Frankrijk en Parijs heeft eerder zonder veel aarzelingen militair ingegrepen in voormalig Frans West-Afrika.
Juppé piekert daar nu echter niet over. „Het is gevaarlijk en ik heb (Franse) burgers wier aanwezigheid in het land niet noodzakelijk is, gevraagd het land verlaten. We gaan beslist geen Franse soldaten in Mali inzetten”, aldus Juppé.
Malinese militairen onder leiding van kapitein Amadou Sanogo zetten 22 maart de wettige regering af omdat die niet genoeg zou doen tegen de rebellie van de Toearegs in het noordoosten van het land. Die rebellen hebben de situatie aangegrepen in het offensief te gaan en hebben inmiddels het noordoosten van Mali veroverd, inclusief de stad Timboektoe.
De leiders van Ecowas waren maandag bijeengekomen in de Senegalese hoofdstad Dakar, samen met gezanten van de Verenigde Naties, de Verenigde Staten en Juppé.