Buitenland

Argentinië wil Las Malvinas graag terug

BUENOS AIRES – Argentinië maakt al sinds jaar en dag aanspraak op 
de Britse Falklandeilanden. Buenos Aires onderbouwt zijn claim met zowel historische als praktische argumenten.

Mr. Richard Donk
2 April 2012 09:02Gewijzigd op 14 November 2020 20:15
Falklandeilanden. Foto EPA
Falklandeilanden. Foto EPA

Consequent weigeren Argentijnen over de Falklands te spreken. De eilandengroep, op een kleine 500 kilometer uit de Argentijnse kust, heet bij hen steevast Las Malvinas.

Die afstand is al meteen het eerste wapen dat Argentinië in stelling brengt in de discussie over het bezit van Las Malvinas. De Falklands liggen maar liefst bijna 13.000 kilometer van Groot-Brittannië verwijderd, en daarom is het in Argentijnse ogen niet meer dan logisch dat Buenos Aires het gezag over de eilanden claimt.

Maar er zijn ook historische argumenten. Volgens de Argentijnen heeft de Portugese ontdekkingsreiziger Ferdinand Magellan de Falklands in 1520 ontdekt. Hij deed dat op een missie onder gezag van de Spaanse kroon, die Argentinië later koloniseerde. Na de onafhankelijkheid in 1816 beschouwde Argentinië zich als erfgenaam van Spaans territorium, inclusief Las Malvinas. Sindsdien heeft er steeds een Argentijnse gouverneur op de eilanden geresideerd.

Argentinië wijst ook op het feit dat de Britten Las Malvinas in 1774 verlieten en vervolgens „vijftig jaar niets van zich lieten horen.” Londen zegt op zijn beurt dat de Spanjaarden hun posten op de Falklands hadden verlaten en daardoor niet langer aanspraak op het gezag over de eilanden konden maken.

Er spelen overigens niet alleen symbolische belangen in de discussie rond de Falklands. Rond de eilanden wordt olie gewonnen. Alleen al het olieveld ten noorden van Las Malvinas heeft een vermoedelijke capaciteit van 350 miljoen vaten. Argentinië heeft de winning bij herhaling als illegaal bestempeld.

Ondanks zijn historische en praktische onderbouwing van het vermeende gezag over de Falklands, heeft Argentinië het tot nu toe steeds niet aangedurfd de zaak voor het Internationaal Gerechtshof te brengen. Juristen zijn er lang niet zeker van dat Buenos Aires een dergelijk proces zou winnen.

Intussen klinkt al wel wekenlang dreigende taal uit de Argentijnse hoofdstad. De regering van president Christina Fernandez de Kirchner lijkt bezig aan een hernieuwde poging de zeggenschap over Las Malvinas te verkrijgen.

Daarbij blijft het niet alleen bij woorden. Buenos Aires heeft steun gezocht bij andere Zuid-Amerikaanse landen. Aanvankelijk waren er berichten dat diverse staten in de regio hun havens voor schepen die van en naar de Falklands willen varen zouden sluiten. Daardoor zouden de eilanden voor de aanvoer van goederen volledig van de verbinding met Groot-Brittannië afhankelijk zijn.

In de praktijk blijkt het vooralsnog mee te vallen. Het door Argentinië gewenste handelsembargo tegen de Falklands is niet van de grond gekomen en er zijn nog steeds lijnvluchten tussen Las Malvinas en het Chileense vasteland.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer