Steeds meer nieuwe patiënten met kanker
BILTHOVEN – Het aantal kankerpatiënten stijgt in Nederland met ruim 3 procent per jaar. Waren er in 2000 ruim 70.000 nieuwe kankergevallen, in 2010 waren dit er 95.500, een stijging van 36 procent in één decennium.
Dat blijkt uit de deze week gepubliceerde cijfers van het Integraal Kankercentrum Nederland en het Rijksinstituut Volksgezondheid en Milieu (RIVM).
Uit de gegevens blijkt dat er in 2000 bijna 39.000 Nederlanders aan kanker stierven. In 2010 overleden al ruim 43.000 mensen aan de gevolgen van de ziekte.
Vandaag brengt deze krant in het katern Pluspunt een themanummer uit over kanker.
Naar verwachting zal de groei van het aantal nieuwe kankergevallen de komende jaren verder doorzetten door de zogeheten dubbele vergrijzing.
Deze is het gevolg van de stijgende levensverwachting. Die is het afgelopen decennium met ongeveer drie jaar is gestegen. Daarnaast bereiken steeds meer mensen uit de naoorlogse geboortegolf de seniorenleeftijd.
Vooral onder de groeiende groep 85-plussers stijgt het aantal gevallen van kanker.
In deze leeftijdsgroep komen vooral huidkanker, darmkanker en borstkanker voor. Mensen tussen de 65 en de 85 jaar hebben vaker darm-, long- en prostaatkanker.
Mensen die jonger zijn dan 65 jaar hebben in de meeste gevallen te kampen met borstkanker, gevolgd door huid- en longkanker.
De kankersterfte in Nederland vertoont soms behoorlijk grote regionale verschillen.
Zo is de sterfte in het Zuid-Hollandse Rijnmondgebied en Noordoost-Groningen hoger dan in andere GGD-regio’s.
In Rijnmond overlijden relatief meer mensen dan elders in het land aan longkanker, maagkanker en alvleesklierkanker.
In Noordoost-Groningen sterven meer mensen aan long- en slokdarmkanker. De regio met de laagste sterfte door de ziekte kanker is de provincie Utrecht, met uitzondering van de stad Utrecht.
Europees gezien zijn de verschillen groot.
Nederland scoort hoog als het gaat om het vóórkomen van en de sterfte aan borstkanker, de sterfte aan prostaatkanker (incidentie vergeleken met EU-landen is gemiddeld) en het vóórkomen van en de sterfte aan longkanker. Ook het vóórkomen van dikkedarmkanker in Nederland is hoog, de sterfte is gemiddeld.
Griekenland en andere Zuid-Europese landen staan steevast onder aan de lijst met betrekking tot het vóórkomen van en de sterfte aan kwaadaardige tumoren.
www.cijfersoverkanker.nl, www.zorgatlas.nl, www.nationaalkompas.nl