Binnenland

Meer mensen kiezen voor crematie door hoge grafkosten

HILVERSUM – Steeds meer mensen kiezen voor cremeren omdat de kosten voor begraven blijven stijgen. In twaalf jaar is de keuze voor crematie verdubbeld van 6 tot 13 procent.

Redactie digitale media
29 March 2012 22:25Gewijzigd op 14 November 2020 20:12
Foto RD
Foto RD

Dat blijkt uit een vergelijking van cijfers uit de Uitvaartmonitor die onderzoeksbureau TNS-NIPO sinds 2000 tweejaarlijks publiceert. Het EO-programma De Vijfde Dag berichtte er donderdagavond over.

Begraven wordt steeds duurder. Gemeenten streven ernaar dat alle kosten die zij maken voor begraafplaatsen, worden betaald door de gebruikers. In het verleden gebeurde dat uit gemeenschapsgeld. Onder de grafkosten vallen de kosten voor rechten, delven en onderhoud.

De kosten verschillen sterk per gemeente. Uitvaartcoöperatie DELA (Draagt Elkaars Lasten) presenteerde eerder deze maand een vergelijkend onderzoek naar de meest recente tarieven van 583 begraafplaatsen in 285 gemeenten. Het verschil tussen de goedkoopste en duurste begraafplaats is opgelopen tot 6000 euro.

De duurste gemeente is Groningen: daar kost een graf 6869 euro voor twintig jaar. Op de tweede plaats staat Bodegraven: zij rekent 6176 euro voor een graf van dertig jaar. Ook Papendrecht, Huizen en Baarn komen in de top 10 van duurste gemeenten voor. De goedkoopste, Tytsjerksteradiel, rekent 567 euro voor een graf van twintig jaar.

Gemiddeld verhoogden gemeenten de tarieven voor het begraven afgelopen jaar met 6,27 procent. Er zijn uitschieters met verhogingen van meer dan 100 procent. De meest opvallende daling had plaats in Moordrecht: daar werd begraven 30 procent goedkoper. Met 3758 euro behoort deze gemeente overigens nog steeds tot de categorie ”dure begraafplaatsen”.

Volgens uitvaartcoöperatie DELA hanteert elke gemeente haar eigen methode voor het bepalen van de kosten en vervolgens van de tarieven. Zij zegt de indruk te hebben dat een aantal gemeenten zijn openbare begraafplaatsen gebruikt om veel winst te maken.

De organisatie vindt dat de keuze voor begraven of cremeren nooit door financiële redenen bepaald mag worden. Dat het aantal crematies stijgt ten opzichte van het aantal begrafenissen vindt DELA opvallend, omdat het totaalaantal uitvaarten in Nederland afgelopen jaren daalt.

Vier jaar geleden riep de Tweede Kamer gemeenten op de tarieven voor het begraven transparanter te maken. Ook ouderenbonden en consumentenorganisaties dringen al jaren aan op maatregelen.

Afgelopen jaar verwees de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) naar een kostenmodel dat alle gemeenten kunnen gebruiken. Dit model is echter niet verplicht.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer