Economie

Philips verkoopt High Tech Campus

EINDHOVEN (ANP) – Philips verkoopt de High Tech Campus in Eindhoven aan een groep investeerders onder leiding van Marcel Boekhoorn. Dat maakten beide partijen donderdag bekend. Het gaat volgens Boekhoorn om de grootste vastgoedtransactie in de Nederlandse geschiedenis.

29 March 2012 15:03Gewijzigd op 14 November 2020 20:12
High Tech Campus in Eindhoven. Foto ANP
High Tech Campus in Eindhoven. Foto ANP

De verkoop levert Philips 425 miljoen euro op, waarvan 373 miljoen direct in contanten en de rest verspreid over de komende jaren. De boekwinst bedraagt 65 miljoen euro.

De groep investeerders bestaat uit leden van de familie Boekhoorn, de directie en het management van Boekhoorn M&A en vastgoedontwikkelaar Chalet Group. De laatste partij zorgt voor het dagelijks beheer.

„Toen Philips het voornemen opvatte om de gebouwen en een deel van de infrastructuur van de campus te verkopen, raakten we meteen enthousiast”, reageert Boekhoorn. Hij wijst op de brede mix aan ondernemingen en kennisinstituten op de campus. „De aankoop is de logische stap binnen onze strategie om blijvend te investeren in innovatieve ondernemingen.”

Boekhoorn nam de afgelopen jaren belangen in tientallen bedrijven in uiteenlopende sectoren, waaronder telecommunicatie, mode, media en financiële dienstverlening. Nu kan ook vastgoed aan dit rijtje worden toegevoegd.

High Tech Campus Eindhoven werd in 1998 door Philips opgericht en in 2003 opengesteld voor andere bedrijven. Inmiddels zijn er meer dan 100 bedrijven gevestigd met in totaal meer dan 8000 medewerkers.

„Het was eigenlijk niet meer logisch dat 1 van de 100 bedrijven op de campus eigenaar was van al die stenen. Nu de campus naar een vastgoedontwikkelaar gaat, kunnen wij ons beter richten op onze kerntaken”, zei een woordvoerder van Philips.


Philips verhuist ook zijn laatste activiteiten in de binnenstad van Eindhoven naar de High Tech Campus. In totaal 1200 medewerkers van Philips Lighting die nog in het centrum werken, verhuizen tot eind 2013 naar het bedrijventerrein aan de A2 ten zuiden van de stad. Na 2013 herinnert in het centrum van Eindhoven alleen nog het Philips Museum, dat later dit jaar opengaat, aan de lange geschiedenis van het elektronicaconcern in de stad.

Topman Harry Hendriks van Philips Benelux heeft dat donderdag gezegd in een toelichting op de verkoop van de High Tech Campus aan ondernemer Marcel Boekhoorn.

Hendriks benadrukte zo dat de verkoop van het vastgoed juist niet betekent dat Philips van de campus wegtrekt. Het bedrijf heeft in de afgelopen jaren gemerkt dat het voor partijen (concurrenten) een belemmering was om zich vrij te voelen bij een huisbaas als Philips. „We zaten onszelf in de weg. Het is voor alle bewoners beter dat een neutrale partij de eigenaar is”, zei hij.

Philips zal de opbrengst van de vastgoeddeal (425 miljoen euro) benutten voor innovatie, legde hij uit.

Voor de huidige 8000 mensen op de High Tech Campus verandert er niet zo veel, verwacht Hendriks. Ze zullen hooguit merken dat er een nieuwe dynamiek ontstaat door de nieuwe eigenaar die nieuwe bedrijven naar de campus wil halen.

En ook na de komst van 1200 extra Philipsmedewerkers zijn de grenzen aan de groei van de campus nog niet bereikt. Campusmanager Frans Schmetz zegt dat met 104 aanwezige bedrijven nu 70 procent van het potentieel is benut en er ruimte is voor zeker 12.000 mensen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer