Irak wil op top vooral imago opvijzelen
BAGDAD – Tijdens de top van de Arabische Liga in Bagdad staat er voor Irak donderdag veel op het spel. De sjiitische regering van minister-president Nuri al-Maliki wil de ontmoeting vooral gebruiken om het imago van Irak op te vijzelen én om het regionale isolement van zijn land te doorbreken.
Zijn Arabische gasten zullen zorgvuldig uitgekozen locaties te zien krijgen die doen denken aan de glitter van Dubai. Schitterende vijfsterrenhotels waar het goed toeven is, en luxewinkelketens waar het de gast aan niets zal ontbreken.
Het zal de Arabische gasten echter niet ontgaan dat al deze symbolen van het goede leven omgeven zijn door hoge muren, die vrijwel zonder uitzondering worden bewaakt door een kordon van zwaarbewapende veiligheidsagenten, en dat deze afscheidingen het land als een IJzeren Gordijn in tweeën delen. De luxewereld van wuivende palmen en uitnodigende neonverlichting staat in schril contrast met de rest van Irak, waar armoede, werkloosheid en water- en elektriciteitstekorten het dagelijks leven bepalen.
De Arabische Liga kent, net als de Europese Unie, een halfjaarlijks wisselend voorzitterschap. Tijdens de top in Bagdad zal Irak dit voorzitterschap officieel overnemen van Qatar, dat op de top vertegenwoordigd wordt door een opvallend ‘lage’ delegatie. Een uitvloeisel van de Syrische crisis, die lange schaduwen wierp over de top en waar Irak en Qatar volstrekt tegenovergestelde posities over innemen.
De Iraakse minister van Buitenlandse Zaken, Hoshyar Zebari, heeft in de weken en maanden die voorafgingen aan de top voortdurend benadrukt hoe belangrijk deze top was voor zijn land: „Irak was een geïsoleerde, door de internationale gemeenschap verworpen schurkenstaat. Deze top zal duidelijk maken dat Irak weer een normaal land is.”
Het is voor het eerst in twintig jaar dat de Arabische top in Irak wordt gehouden. Dit historische feit lijkt weinig Irakezen enthousiast te maken omdat de man in de straat standaard weinig verwacht van Arabische toppen.
De top in Bagdad heeft echter plaats te midden van politieke turbulentie in grote delen van de Arabische wereld. Meer dan ooit is een eensgezinde Arabische visie op de ontwikkelingen in de regio vereist.
Gevreesd dient te worden dat dit een mooie droom blijft in het licht van de afwezigheid van de meeste Arabische machthebbers.Dat kan men zien als een motie van wantrouwen tegen de Iraakse premier Maliki.