Playdog.nl: een matchbox voor honden
Nederland kent veel mensen die graag een hond willen, maar die alleen tijd hebben in het weekeinde. Aan de andere kant zijn er ook hondenbezitters die niet op vakantie kunnen omdat ze het dier nergens onder kunnen brengen. Dat is het uitgangspunt van Playdog.nl, een matchbox voor honden.
Arjen van Kempen, het brein achter dit in maart opgerichte bureau, spreekt uit eigen ervaring. In zijn omgeving kent hij veel mensen die graag een hond zouden willen, maar door fulltimewerk daar niet aan toe komen. Zelf zocht hij een goed oppasadres voor zijn eigen bordercollie Pat. „Zo’n twee weken voor de vakantie ga je dan eens bellen met een kennel of asiel met opvangmogelijkheden. Dan blijkt echter dat er een wachtlijst van minstens een halfjaar bestaat”, vertelt Van Kempen.
Playdog.nl brengt hondenbezitters en -liefhebbers samen om in beider behoeften te voorzien. Op de website www.playdog.nl kunnen hondenbezitters die een betrouwbaar vakantieadres zoeken of niet meer fulltime voor hun hond kunnen zorgen, zich inschrijven. Evenals hondenliefhebbers die tijdelijk of parttime het gezelschap van een ’leenhond’ op prijs stellen.
Bovendien kunnen twijfelaars die niet zeker weten of ze nu wel een hond willen, en welk ras, zo een hond op proef nemen. Hondenbezitters die een permanent huis zoeken voor hun hond en niet willen dat die in een asiel belandt, kunnen ook op de site terecht.
Van Kempen heeft inmiddels ongeveer veertig inschrijvingen ontvangen. Het aantal hondenbezitters en parttimers gaat mooi gelijk op en de eerste uitwisselingen hebben al plaatsgevonden.
Het aanbod van hondenbezitters is heel verschillend. Opvallend is dat 70 procent van de klanten die zich aanbieden als oppas, alleenstaande vrouwen zijn tussen de 25 en 35 jaar. Ook gepensioneerden bieden zich vaak aan als tijdelijke oppas.
De gematchte hondenliefhebbers gaan eerst bij elkaar op bezoek om kennis te maken. Dat gaat buiten Van Kempen om. „Maar ik wil wel graag op de hoogte gehouden worden van het verloop.”
Komt het tot een match, dan verlangt hij inschrijfgeld: 15 euro voor de oppasser en 25 euro voor de hondenbezitter. Volgens Van Kempen is dat stukken goedkoper dan een kennel of asiel. „En het moet ook een drempel zijn, die mensen met verkeerde bedoelingen moet weren.” Het geld moet de tijd en administratie dekken. Van Kempen hoeft er niet van te leven. Zodra zijn bedrijfje winst gaat maken, gaat een deel naar de Dierenbescherming en de rest wil hij gebruiken voor uitbreiding van zijn activiteiten. „Ik denk bijvoorbeeld aan een playdogworld, een verbouwde boerderij waar honden kunnen logeren.”
Van Kempen verwacht in 2004 5000 tot 10.000 matches per jaar. Dat lijkt veel, maar met 1,7 miljoen hondenbezitters en bijna evenveel fulltime werkende alleenstaanden moet dat lukken, aldus Van Kempen. Uitbreiding met katten of andere dieren is uitgesloten: „Ik ben een hondenliefhebber.”