Oudste Europese zonnecentrum ontdekt
Archeologen hebben donderdag in het Oost-Duitse Goseck bij Merseburg het oudste bekende zonneobservatorium van Europa gepresenteerd. In het midden van de cirkelvormige plek zijn botten aangetroffen. Wetenschappers beweren dat hier „ruim 7000 jaar geleden” een mens zou zijn geofferd.
Deskundigen spreken over een mijlpaal in de archeologie. Ruim tien jaar lang vermoedden archeologen de aanwezigheid van een observatorium. Uiteindelijk konden met speciale camera’s vanuit de lucht verkleuringen van de grond worden aangetoond. Vervolgens konden de onderzoekers de exacte locatie vaststellen, meldde de Duitse omroep ARD donderdagavond.
Het observatorium, 75 meter in doorsnee, bestond uit een cirkelvormige aarden wal van 2 meter hoogte. Vanuit het midden konden waarnemers door twee poorten de zonsopkomst en -ondergang op 21 december (kortste dag van het jaar) gadeslaan.
Het observatorium van Goseck zou ongeveer 2000 jaar ouder zijn dan het bekendste historische observatorium van Europa, het Engelse Stonehenge. In de buurt van Goseck was al de oudste sterrenkaart van de wereld ontdekt, een schijf van brons en goud uit ongeveer 1600 voor onze jaartelling.