Buitenland

Parlement Kosovo oneens over president

De parlementsleden in Kosovo zijn het ook donderdag niet eens geworden over wie de president van de Servische provincie wordt.

AP
11 January 2002 11:54Gewijzigd op 13 November 2020 23:21

De gematigde leider Ibrahim Rugova, de gedoodverfde presidentskandidaat, slaagde er in de tweede stemronde niet in de benodigde tweederde meerderheid van stemmen te behalen. Ook in de derde stemronde behaalde hij niet genoeg stemmen, terwijl er geen tegenkandidaten zijn.

Rugova’s Democratische Liga van Kosovo won de parlementsverkiezingen van 17 november, maar behaalde onvoldoende zetels om op eigen kracht een regering te kunnen vormen. In de eerste stemronde van donderdagstemden vijftig van de 120 parlementsleden op Rugova, terwijl hij om Kosovo’s eerste president te worden de steun van tachtig parlementariërs nodig had. In de tweede stemronde was een eenvoudige meerderheid van stemmen voldoende, maar ook die bleek voor de intellectuele politicus niet haalbaar. Slechts 51 parlementsleden brachten hun stem op Rugova uit, tien te weinig om president te worden.

Twee grote partijen van etnische Albanezen weigeren op Rugova te stemmen zolang er geen afspraken zijn gemaakt over de verdeling van de macht. De twee partijen, geleid door de voormalige rebellenleider Hashim Thaci en Ramush Haradinaj, boycotten de zitting van donderdag. Volgens de partijen heeft Rugova’s Liga nog geen serieuze poging ondernomen een overeenkomst te sluiten met de andere partijen.

Ook de Servische parlementsleden stemden niet op Rugova. Met 22 zetels vormen zij de op twee na grootste fractie in het parlement. De Servische leiders zeiden te verwachten dat ook zij worden uitgenodigd te praten over coalitievorming.

De Amerikaanse missie in Kosovo toonde zich teleurgesteld. „We hadden gehoopt dat er vandaag een president zou zijn”, zei John Menzies, de hoogste Amerikaanse vertegenwoordiger in de provincie. Het is nog onduidelijk wanneer er weer wordt gestemd.

Rugova, een 57-jarige voormalige literair criticus, leidde de Albanese Kosovaren in hun vreedzame verzet tegen de onderdrukking door Belgrado. De voormalige Joegoslavische president Slobodan Milosevic nam de provincie in 1989 haar autonomie af. Rugova is net als de meeste andere Albanese Kosovaren voorstander van onafhankelijkheid van Kosovo, dat formeel nog altijd deel uitmaakt van Servië. De Servische minderheid van de provincie is daar echter tegen, evenals de internationale gemeenschap. Het parlement heeft niet de bevoegdheid gekregen om de uiteindelijke status van Kosovo te bespreken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer