Nucleair overleg over Iran opgeschort
WENEN – Een bijeenkomst van het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) over het Iraanse atoomprogramma is woensdag na korte tijd abrupt opgeschort. Het is een teken dat het moeilijk is om een eensgezind standpunt te bepalen ten aanzien van Iran en een teken dat er grote verschillen bestaan tussen het Westen en Rusland en China.
De Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland willen dat er een gezamenlijke verklaring wordt opgesteld waarin wordt geëist dat Iran een einde maakt aan het verrijken van uranium en dat het meewerkt aan een IAEA-onderzoek naar mogelijke kernwapens. Rusland en China –die de sancties die reeds tegen Iran getroffen zijn contraproductief noemden– willen echter dat een meer gematigde tekst wordt opgesteld.
Hoewel de verschillen tussen West en Oost niet nieuw zijn, is het feit dat diplomaten bij het IAEA blijkbaar niet in staat zijn deze verschillen te overbruggen een teken dat van een eensgezinde verklaring voorlopig nog geen sprake kan zijn.
Dinsdag werd overeenstemming bereikt over de hervatting van het atoomoverleg met Iran. Het Westen is echter sceptisch over de bereidheid van Iran om te onderhandelen. De Franse minister van Buitenlandse Zaken, Alain Juppé, zei er niet van overtuigd te zijn dat Iran bereid is een compromis te sluiten over het atoomprogramma. „Ik denk dat Iran er een dubbele agenda op nahoudt”, aldus Juppé.
Ook Israël heeft zijn twijfels. Hoewel Israël volgens een woordvoerder van premier Benjamin Netanyahu „erg blij” is met de hervatting van het overleg met Iran, is het volgens hem onwaarschijnlijk dat Teheran „zonder een echt militair alternatief” het atoomprogramma opgeeft.
Anonieme bronnen hebben gisteren tegenover persbureau AP gemeld dat op satellietbeelden te zien zou zijn hoe bij een Iraanse legerbasis trucks en graafmachines af en aan rijden. De werkzaamheden wijzen erop dat er wordt geprobeerd elk spoor van radioactiviteit bij de basis te verwijderen.
De werkzaamheden zijn er mogelijk op gericht de straling die is vrijgekomen bij een test met een neutronenontsteker op te ruimen, aldus twee van de diplomaten. Een neutronenontsteker is cruciaal voor de ontwikkeling van een kernbom. Een derde diplomaat kon dit niet bevestigen, maar zei wel dat een neutronenontsteker geen enkel ander doel dient dan de ontwikkeling van kernwapens.
Hamas heeft gisteren intussen aangegeven zich niet te mengen in de strijd als er oorlog uitbreekt tussen Iran en Israël. De verklaring is een opluchting voor Israël, maar vervreemdt Hamas ook van Teheran, dat de beweging steunt.
In Israël wordt druk gespeculeerd over een preventieve inval in Iran. Het Israëlische leger vreest dat als het tot een conflict tussen Israël en Iran komt, bondgenoten van Teheran langs de grens met Israël –Hezbollah in Libanon en Hamas in de Gazastrook– het land onder vuur zullen nemen.