Romney weet Santorum nog niet af te schudden
WASHINGTON – Na de Republikeinse voorverkiezingen in tien Amerikaanse staten zijn twee dingen duidelijk geworden: Mitt Romney is een stap dichter bij de kandidatuur voor de presidentsverkiezingen. Maar de grote doorbraak die van de zogeheten ”Super Tuesday” werd verwacht, is niet gekomen.
Romney won dinsdag in zes van de tien Amerikaanse staten waar de Republikeinen voorverkiezingen hielden. Maar beslissend
was deze slag niet. Romneys rivaal Rick Santorum blijft daarom voorlopig meedoen.
Doorgaans bieden de voorverkiezingen op Super Tuesday meer duidelijkheid over wie er namens de partij aan de presidentsverkiezingen meedoet.
De voorsprong van de mormoonse zakenman Romney is overigens wel heel groot, waardoor het onwaarschijnlijk wordt dat Santorum hem nog inhaalt. Romney heeft in totaal nu in dertien staten gewonnen, Santorum daarentegen zeven.
Romney won dinsdag nipt in de belangrijke staat Ohio. Romney kreeg ook de meeste stemmen in Massachusetts, waar hij vier jaar lang gouverneur was, en in de staten Virginia, Vermont, Idaho en Alaska.
Santorum won in Oklahoma, Tennessee en North Dakota.
Kandidaat Newt Gingrich won zoals verwacht in zijn thuisstaat Georgia. De libertaire Ron Paul bleef ook op Super Tuesday met lege handen.
In deze fase van de campagne gaat het alleen nog maar om het zoeken van een kandidaat voor de Republikeinse Partij. Het is in zekere zin vergelijkbaar met de leiderschapsverkiezing binnen de Nederlandse PvdA, alleen in Amerika verloopt dit proces via de officiële stembus.
De Democraten houden geen voorverkiezingen, omdat deze partij president Obama kandidaat heeft gesteld. Vier jaar geleden bepaalden beide Amerikaanse partijen via voorverkiezingen wie hun kandidaat moest worden.
De Republikeinse conventie maakt in augustus de definitieve keuze. Afgevaardigden uit de staten, de zogeheten gedelegeerden, mogen dan stemmen. Om presidentskandidaat te worden, moet de kandidaat 1144 stemmen zien te krijgen.
Momenteel heeft de 64-jarige Romney de meeste gedelegeerden: 415. Santorum volgt op grote afstand met 176 afgevaardigden. Gingrich heeft er 105 en Ron Paul 47.
Hoewel de doorbraak dus uitbleef, is Romney in alle opzichten leidend. Het verbaasde dan ook niet dat de miljonair dinsdag in zijn thuisstaat Massachusetts zei: „We zijn goed op weg.” Romney zei dat het niet de Amerikanen zijn die de kwakkelende economie hebben veroorzaakt. „Jullie hebben een president die heeft gefaald! We zetten hem uit het Witte Huis!”
Santorum (53) ziet de uitslag ook als een aanmoediging. „We hebben gewonnen in het westen, middenwesten en zuiden en we zijn klaar om in het hele land te winnen”, zei hij op een podium in Ohio, geflankeerd door zijn 93-jarige moeder en meerdere van zijn zeven kinderen.
Gingrich ziet in zijn overwinning in Georgia een aansporing om flink campagne te blijven voeren. De libertaire Ron Paul wil nog niet opgeven, ook al heeft hij nog nergens gewonnen.
Op 10 maart zijn er voorverkiezingen in Kansas. Op 13 maart volgen Alabama, Mississippi en Hawaï.