Binnenland

Grootste staking in onderwijs ooit

AMSTERDAM – Een bomvolle Amsterdam Arena is dinsdag het toneel van een demonstratie tegen de bezuinigingen in het passend onderwijs. Volgens de Algemene Onderwijsbond zijn er in totaal zo’n 50.000 stakende leraren naar het voetbalstadion gekomen, waarmee dit de grootste staking in het onderwijs ooit is.

Redactie digitale media
6 March 2012 07:10Gewijzigd op 14 November 2020 19:44
Demonstratie tegen de bezuiningen in het passend onderwijs. Foto ANP
Demonstratie tegen de bezuiningen in het passend onderwijs. Foto ANP

De leraren betogen tegen de bezuinigingen van minister Marja van Bijsterveldt van Onderwijs. Zij wil 300 miljoen euro besparen op onderwijs aan leerlingen die extra zorg nodig hebben. „Dit is een slecht plan en de bezuinigingen zijn overbodig. Ik roep de politiek op om hiermee te stoppen”, zei AOb-voorzitter Walter Dresscher. Volgens Dresscher zijn er voldoende alternatieven waardoor deze harde maatregelen niet nodig zijn.

„Ieder kind heeft recht op goed onderwijs. We moeten zuinig zijn op het onderwijs en niet bezuinigen op het onderwijs,” vulde Michel Rog, voorzitter van CNV Onderwijs aan. Via spandoeken maakten ook de leraren hun ongenoegen kenbaar. ’Maak van onze leerlingen geen thuisblijvers’, zo viel er onder meer te lezen.

Minister Marja van Bijsterveldt (Onderwijs) zei te beseffen dat de bezuinigingen op het passend onderwijs pijn doen. Ze belooft te zullen ingrijpen als straks blijkt dat het niet goed gaat met de extra hulp aan leerlingen met een beperking.

Dat zei Van Bijsterveldt dinsdag in de Tweede Kamer voorafgaand aan een debat over de ingreep bij het passend onderwijs. De minister had graag gesproken tijdens de protestbijeenkomst van leraren in Amsterdam. In Amsterdam verzamelen zich 50.000 leraren. „Dat zijn veel mensen”, reageerde Van Bijsterveldt.

Ook andere politici spreken niet in de ArenA. SP-voorman Emile Roemer zat wel tussen het publiek. Ook op twitter betuigden verscheidene politici van oppositiepartijen hun steun. „Het kabinet ontneemt kinderen kansen, maakt ouders rechteloos en leerkrachten radeloos”, schreef Hans Spekman (PvdA).

De vakbonden hadden bussen geregeld voor 23.000 stakende docenten. Uiteindelijk zijn daar bovenop nog vele duizenden mensen naar Amsterdam afgereisd, voornamelijk per trein. Meer dan 1700 scholen in heel Nederland sloten hun deuren vanwege de staking.

Oproep

In een open brief in de Volkskrant roepen dinsdag leraren en begeleiders in het passend onderwijs, ouders en vakbonden de Tweede Kamer op kritisch te kijken naar het wetsvoorstel passend onderwijs. Ze zijn bang dat die kwetsbare kinderen straks tussen wal en schip vallen door onder meer forse bezuinigingen.

De briefschrijvers zij bang dat de kinderen geen individuele ondersteuning meer krijgen en leraren er vaak alleen voor staan terwijl ze juist extra steun nodig hebben. Ook is er angst dat het speciaal onderwijs zijn functie als veilige haven verliest: kennis, kwaliteit en betrokkenheid is wegbezuinigd.

De brief is onder meer ondertekend door Algemene Onderwijs bond, Algemene Vereniging Schoolleiders, de PO Raad (basisonderwijs) en Landelijk Expertise Centrum Speciaal Onderwijs.


Drie vragen over passend onderwijs

Wat is passend onderwijs?

Passend onderwijs is voor leerlingen in het primair en voortgezet onderwijs die extra aandacht nodig hebben. Dat kan zijn omdat ze dyslectisch zijn, aan ADHD lijden of medicijnen nodig hebben. Scholieren kunnen deze ondersteuning en aanvullende begeleiding in het regulier onderwijs krijgen of op een speciaal daarvoor bestemde school. Het speciaal onderwijs heeft een capaciteit voor 70.000 leerlingen.

Hoeveel wil het ministerie bezuinigen?

300 miljoen euro. Het totale budget voor passend onderwijs wordt dan 1,9 miljard euro. Oorspronkelijk zouden de bezuinigingen per augustus 2012 ingaan, maar die zijn uitgesteld en worden in fases doorgevoerd. In 2013 wordt 100 miljoen bezuinigd, oplopend naar 200 miljoen in 2014 en 300 miljoen vanaf 2015. Reden voor het korten zijn de sterk opgelopen kosten voor het passend onderwijs. Het aantal leerlingen dat tussen 2003 en 2009 een indicatie heeft voor lichte of zware zorg, is met 15 procent toegenomen. Als er alleen wordt gekeken naar de groep met een rugzakje of een indicatie voor zware zorg, dan is de toename zelfs 65 procent. Onderdeel van de bezuinigingen is onder meer afschaffen van het rugzakje (leerlinggebonden financiering) en betere samenwerking tussen scholen in de regio.

Wat is de kritiek op de bezuinigingen?

De vakbonden en belangenpartijen vinden dat er op de verkeerde onderdelen bezuinigd wordt. Zo vrezen zij de mogelijk gedwongen ontslagen onder ambulante begeleiders. De onderwijspartijen spreken over 6000 arbeidsplaatsen, het ministerie van onderwijs heeft het over tussen de 2500 en 3700 fte’s. De vakbonden vrezen dat de bezuinigingen ertoe leiden dat de klassen groter worden en de kwaliteit in de klas daardoor omlaag gaat. Als leerlingen die eigenlijk naar het speciaal onderwijs moeten, toch in het regulier onderwijs terechtkomen, betekent dat een extra belasting voor de leerkracht. Die kan zich dan minder goed op de rest van de klas richten, waardoor alle leerlingen benadeeld worden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer