Groei China pakt flink lager uit
PEKING – De Chinese premier Wen Jiabao heeft maandag tijdens de jaarlijkse vergadering van het Nationaal Volkscongres, het Chinese parlement, een economische groei van 7,5 procent aangekondigd. Dat is flink lager dan afgelopen jaar (9,2 procent). China kondigde zondag al aan zijn militaire uitgaven dit jaar met 11,2 procent te verhogen.
„We streven ernaar om de economische ontwikkeling te bevorderen en de prijzen en de kredietverlening op een passend niveau te houden”, zei Wen tegen bijna 3000 afgevaardigden van de Communistische Partij in de Grote Hal van het Volk.
Wen stelde de doelstelling voor de inflatie op 4 procent. De inflatie in China kwam vorig jaar uit op 5,4 procent. Toen was de doelstelling van Peking ook 4 procent.
China verhoogt zijn militaire uitgaven dit jaar intussen met 11,2 procent. Het defensiebudget stijgt tot 670 miljard yuan (ruim 80 miljard euro). Een woordvoerder van het Nationaal Volkscongresheeft dat gisteren bekendgemaakt. De Aziatische grootmacht verhoogt de militaire uitgaven ieder jaar fors. Vorig jaar steeg het budget met 12,5 procent.
De woordvoerder zei echter dat de wereld niets te vrezen heeft. De uitgaven verbleken volgens hem bij de defensie-investeringen van de Verenigde Staten. „Je kunt zien dat wij 1,3 miljard inwoners hebben met veel land en een lange kustlijn, maar onze militaire uitgaven zijn karig vergeleken met andere grote landen.”
Buurlanden zoals India en Japan zijn echter wel degelijk ongerust over het groeiend aantal militaire vliegtuigen, tanks en fregatten van China. „Een toename van 11 procent is aanzienlijk. Het is veel meer dan de inflatie”, zei Uday Bhaskar, defensiespecialist in India.
Premier Wen maakte maandag bovendien bekend dat de Chinese krijgsmacht voortaan weer volledig onder controle van de Communistische Partij staat. De belangrijkste taak van het leger is daarmee het waarborgen van de heerschappij van de partij door waar nodig tegenstanders de mond te snoeren.
De officiële agenda van het Volkscongres is niet bekend. Duidelijk is echter dat de tiendaagse vergadering onder meer in het teken zal staan van de aanstaande machtswisseling in China. Voor het eerst in tien jaar moeten nieuwe leiders worden aangewezen, wat achter de schermen leidt tot een strijd om de macht. Verwacht wordt dat de huidige vicepresident Xi Jinping aan het einde van het jaar het roer overneemt in de communistische volksrepubliek.
De beveiliging rond het centrum van Peking is opgevoerd. Auto’s met nummerplaten van buiten de stad mogen er niet in de buurt komen. Ook geldt er een vliegverbod in een straal van 200 kilometer rond het Plein van de Hemelse Vrede.