Buitenland

Verzet tegen steeds meer kunstsneeuw in Alpen

MÜNCHEN (ANP/DPA) – In Duitsland groeit het verzet tegen de oprukkende sneeuwkanonnen. De machines die kunstmatig sneeuw maken voor wintersport, verslinden energie en water, klagen milieubeschermers. Bovendien verstoren de leidingen en voorzieningen het berglandschap, vinden ze.

5 March 2012 07:45Gewijzigd op 14 November 2020 19:43

De Alpen krijgen steeds later en minder sneeuw door de opwarming van het klimaat. In de voorbije herfst waren de bergen opnieuw langdurig groen en bruin. Vele skipistes stampen daarom sneeuwkanonnen uit de grond. Het Zuid-Duitse Beieren heeft de oppervlakte voor kunstmatige besneeuwing tussen 2003 en 2010 vergroot van 400 naar 700 hectare. De overheid helpt mee met royale subsidies. Sinds 2009 hebben 22 wintersportbedrijven circa 10 miljoen euro steun gekregen voor de kanonnen.

„Een volstrekt fout signaal om in deze tijd van klimaatverandering alles in Beieren op skitoerisme te zetten”, waarschuwt Michael Pröttel van de groep Mountan Wilderness Deutschland. Hij vindt dat de regio vooral zomertoeristen moet aantrekken. „Als het warmer wordt, kunnen vakantiegangers de zuidelijke stranden verruilen voor een zonvakantie in de gezonde berglucht van de Alpen.”

De natuurbeschermers komen nu massaal in actie tegen plannen voor nieuwe kunstsneeuwgebieden bij Brauneck en Sudelfeld. Daar zouden 250 sneeuwkanonnen moeten komen met 17 kilometer leidingen en een damwand van 38 meter hoog. „15.000 vierkante meter waanzin”, zo lazen skiërs zondag in blauwe letters in de sneeuw bij Sudelfeld.

Door de opwarming kunnen zelfs de kanonnen steeds minder vaak worden ingezet. „De sneeuwkanonnen zijn slechts een overgangsmaatregel”, vindt Thomas Frey van de Bund Naturschutz in Beieren. „Voor Kerstmis hadden de kanonnen voor sneeuw moeten zorgen, maar het was niet koud genoeg.”

De Alpen zijn de laatste 50 jaar 1,2 graad warmer geworden, tweemaal zo veel als gemiddeld op aarde. Bij een opwarming van 4 graden is er in Beieren nog slechts één berg die gegarandeerd sneeuw heeft: de Zugspitze, de hoogste berg van Duitsland.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer