‘Tsaar’ Poetin gaat prat op prestaties
MOSKOU (ANP) – De beeltenis van Vladimir Poetin staat niet op de Russische roebelmunten en -biljetten. Maar de stempel die hij de afgelopen 12 jaar op Rusland drukte is groot. Zelf is Poetin, de gedoodverfde winnaar van de presidentsverkiezingen zondag, behoorlijk in zijn nopjes met zijn prestaties als achtereenvolgens president en premier.
„Als ik terugkijk op de afgelopen jaren denk ik niet dat ik grote fouten heb gemaakt”, zei Poetin afgelopen week. Zijn zege in de presidentsverkiezingen zou al zijn derde worden. De eerste overwinning dateert van 2000. Miljoenen Russen beschouwden Poetin toen als een verademing na zijn ziekelijke, drankzuchtige en onvoorspelbare voorganger Boris Jeltsin. Poetin maakte indruk door zijn vitaliteit en duidelijke taal.
Sinds Poetin op het politieke toneel verscheen is het Rusland economisch goed gegaan, vooral door de gestegen olieprijzen. Maar de oud-medewerker van de spionagedienst KGB stuurde zijn land ook in de richting van een geleide democratie, waar de macht van de staat sterk is gegroeid en de vrije media zijn gemuilkorfd.
Sinds 2008 was hij als premier de man achter president Dmitri Medvedev, die hij zelf naar voren had geschoven als kandidaat. Volgens veel waarnemers in binnen- en buitenland bleef Poetin de grote baas in het Kremlin. In een door de klokkenluiderssite WikiLeaks gelekt document van de Amerikaanse ambassade in Moskou stond dat Medvedev zich tot Poetin verhoudt als hulpje Robin tot stripheld Batman.
Sinds september is de positie van Poetin echter niet meer zo onaantastbaar. Hij joeg veel Russen tegen zich in het harnas door op een congres van zijn partij Verenigd Rusland bekend te maken dat hij in 2012 opnieuw een gooi zou doen naar het presidentschap en dat Medvedev zijn beoogde premier was. Veel kiezers voelden zich door die afspraak buitenspel gezet.
Ook het verloop van de parlementsverkiezingen van december deed de populariteit van Poetin geen goed. De Russen betoogden massaal tegen hem omdat Verenigd Rusland alleen door fraude de verkiezingen zou hebben gewonnen.
Dat Poetin toch vrijwel zeker tot president wordt gekozen, dankt hij volgens waarnemers vooral aan de zwakte van de oppositie. Bovendien vinden veel Russen dat Poetin voor stabiliteit zorgt.
De verwachte nieuwe ambtstermijn van de 59-jarige Poetin loopt tot 2018. Volgens de grondwet is hij dan herkiesbaar. „Maar daarover heb ik nog geen besluit genomen”, zei Poetin vrijdag. „Ik weet niet of ik wel langer dan 20 jaar aan de macht wil blijven.”