Groen & duurzaamheid

Eikenprocessierups teistert Nederland weer

WAGENINGEN (ANP) – De uitzonderlijk hoge temperaturen in december en januari en de strenge vorst in februari hebben er niet voor gezorgd dat de overlast van de eikenprocessierups dit jaar minder is. Dat stelt het Eikenprocessierups Kenniscentrum vrijdag op natuurbericht.nl.

2 March 2012 09:10Gewijzigd op 14 November 2020 19:41

De eitjes hebben de vorst goed doorstaan. Dit jaar kwam wel 10 procent van de diertjes te vroeg uit, door de hoge temperaturen in december en januari. Door gebrek aan voedsel hebben die rupsjes het niet overleefd.

Bij een normaal temperatuurverloop zouden de eitjes begin april moeten uitkomen. Rond 19 mei krijgen ze de eerste brandharen. Na aanraking met het beestje kunnen mensen en dieren last krijgen van huid-, oog - of luchtwegirritaties. Gemeenten en groenbeheerders bestrijden de rups intensief.

De eikenprocessierups is de rups van een nachtvlinder, die zoals zijn naam doet vermoeden vooral voorkomt op eiken. Als ze eenmaal uit zijn gekomen, verplaatsen ze zich ’s nachts, op zoek naar voedsel, waarbij zij gezamenlijk als in een processie voortkruipen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer