Buitenland

Overleg Sharon en Abbas afgezegd

Israëliërs en Palestijnen hebben maandag een voor deze week geplande topontmoeting tussen de premiers Ariel Sharon en Mahmoud Abbas afgezegd. De spanningen zijn weer opgelopen nadat de Al-Aqsa Martelaren Brigades hun staakt-het-vuren verbraken en op de Westoever een Israëlische vrouw en haar drie kinderen verwondden.

AP/AFP
5 August 2003 10:59Gewijzigd op 14 November 2020 00:28

De Israëlische minister van Defensie, Shaul Mofaz, liet na de aanslag weten dat het leger niet meer steden op de Westoever aan de Palestijnen zal overdragen voordat de Palestijnse regering gewelddadige groepen ontmantelt. De Palestijnse minister van Buitenlandse Zaken, Nabil Shaath, veroordeelde de aanslag, maar voegde eraan toe dat de veiligheidsdiensten van de regering eenvoudigweg nog te zwak zijn om op de Westoever een vuist te maken.

Israël is bezig een ’veiligheidshek’ om Palestijnse gebieden te zetten om infiltraties door terroristen te vermijden. Onder Amerikaanse druk overweegt Israël de geplande loop van het hek te wijzigen. Volgens de bestaande plannen zou het hek sommige Palestijnse gebieden diep doorsnijden om enkele grote Joodse nederzettingen op de Westoever te omvatten. Palestijnen zien daarin een poging van de Israëlische regering om de grens van hun toekomstige staat te bepalen nog voordat de onderhandelingen daarover goed en wel zijn begonnen. Ook de Amerikaanse president George Bush stoort zich aan het hek en zijn regering zou bij wijze van straf overwegen Israëlische kredieten te korten, aldus de krant Ha’aretz.

Israëlische zegslieden verklaarden dat een aantal nederzettingen, waaronder de grote nederzetting Ariel, wellicht buiten het hek zal worden gelaten. Het hek zou dan meer de lijn volgen tussen Israël en de Westoever.

Het gesprek tussen Sharon en Abbas dat voor morgen gepland stond, zou hun eerste ontmoeting zijn sinds zij eind vorige maand elk afzonderlijk met Bush spraken. Sharon zegde de ontmoeting af vanwege de beschieting op de Westoever, Abbas voerde onenigheid over de vrijlating van gevangenen als reden aan.

Israël heeft maandag een lijst met namen gepubliceerd van 342 Palestijnse gevangenen die het land als gebaar van goede wil zal vrijlaten. Op de lijst staan 183 mensen die vastzitten omdat ze lid zijn van extremistische groepen of geweld hebben gebruikt tegen Israël. Honderdnegenendertig anderen op de lijst zitten vast zonder in staat van beschuldiging te zijn gesteld. De eerste groep gevangenen komt morgen vrij, meldden de Israëlische media.

De vrijlating van de gevangenen maakt geen onderdeel uit van het jongste vredesplan voor het Midden-Oosten, de door de Verenigde Staten, Rusland, de Europese Unie en de Verenigde Naties gesteunde routekaart, maar vormt niettemin een belangrijk geschilpunt. De Palestijnen willen dat Israël alle 7.000 Palestijnen die het gevangen houdt vrijlaat, Israël wil er echter niet meer dan enkele honderden laten gaan. Palestijnen die direct betrokken zijn geweest bij aanslagen, komen in ieder geval niet voor vrijlating in aanmerking.

De Israëlische minister van Binnenlandse Zaken, Avraham Poraz, heeft maandag gezegd dat Israël noch de Palestijnen in staat zijn de routekaart volledig uit te voeren. De Palestijnen hebben moeite om gewelddadige groepen te ontmantelen en voor Israël is het momenteel onmogelijk om de uitbreiding van Joodse nederzetting volledig te bevriezen. „Er is dus evenwicht. Niemand komt zijn verplichtingen voor 100 procent na”, zei Poraz.

Maandag heeft het Witte Huis aangekondigd 26 miljoen dollar uit te zullen trekken voor de organisatie voor Palestijnse vluchtelingen van de Verenigde Naties, de Unrwa. President George Bush heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken opgedragen het geld vrij te maken uit het budget voor noodhulp aan vluchtelingen en migranten. Het hoofd van Unrwa, de Deen Peter Hansen, waarschuwde op 15 juli dat 102 miljoen dollar nodig is om tot het eind van het jaar te kunnen blijven draaien.

De Unrwa heeft sinds de oprichting in 1948 bijna 3,9 miljoen Palestijnse vluchtelingen in het Midden-Oosten geholpen, van wie 1,5 miljoen op de Westelijke Jordaanoever en in de Gazastrook.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer