Gedwongen kamperen geeft weinig rust
Camping: Us Blau Hiem in Appelscha, op de grens van Friesland en Drenthe. Een 5 hectare grote camping waar het nuttigen van alcohol streng verboden is. De gasten zijn veelal ouderen. Us Blau Hiem beschikt ook over groepsaccommodaties en trekkershutten.
Naam kampeerders: Kees Heida (38) en Wilma Bakker (37) met hun kinderen Jacob (5) en Auke (1). Het gezin woont in Dronrijp, een dorpje 5 kilometer van Franeker. Kees is verzekeringsadviseur en Wilma bejaardenverzorgster. De Friese vlag hangt in top op de voortent.
Waarom deze camping? Kees: „Eigenlijk hebben we deze camping gekozen om economische redenen. In het voorjaar dreigde ik werkloos te raken. Uiteindelijk is het allemaal goed gekomen, maar toen was het te kort dag om een vakantie te regelen. We hebben er toen voor gekozen om de caravan en de tent van mijn ouders te gebruiken. Zij hebben als leden van de Algemene Nederlandse Drankbestrijdingsorganisatie (ANDO) bewust gekozen voor deze alcoholvrije camping. Het laten staan van alcohol is iets wat ik tijdens mijn opvoeding heb meegekregen. Zelf ben ik geen lid van de blauwe knoop, maar het komt wel regelmatig voor dat het bier thuis over de datum is. Op de camping merk je dat mensen die bewust kiezen om alcoholvrij te leven, van een uitstervend ras zijn. De gemiddelde leeftijd van de campinggasten is hoog. Met kleine kinderen is dat geen probleem, maar volgend jaar moeten we echt naar een andere bestemming”
Hoe lang? Wilma: „We zijn hier twee weken. Mijn schoonouders zitten hier een aantal maanden van het jaar.”
Uitrusting: Kees: „Een caravan met voortent van mijn ouders, vanwege mijn beroep weet ik dat de verzekerde waarde 14.000 euro is. Zelf hebben we niets aangeschaft, alles stond bij aankomst kant-en-klaar.”
Kosten: Wilma: „We betalen 130 euro voor het verblijf en verder hebben we de kosten van de dagelijkse benodigdheden. Huur hoeven we niet te betalen aan mijn schoonouders. We hebben ze vorige week mee uit eten genomen. Buiten de camping, zodat ik ongestraft een wijntje kon bestellen.”
Voordelen van kamperen: Kees: „Het is moeilijk om voordelen te bedenken. Normaal gesproken gaan we altijd met het vliegtuig op vakantie naar een ver land. We bivakkeren dan altijd in een modern appartement. Dat hebben we vele jaren gedaan, we zijn zo een beetje verwend. We zijn echte luxedieren. Op een camping moet je toch ”back to basics”. Een voordeel is wel dat de kinderen het naar de zin hebben, maar voor mij is het hard werken.”
Nadelen: Kees: „Op een camping heb je werk van het werk. Iedere dag het bed afhalen en opklappen bijvoorbeeld. En in een appartement kun je het toilet simpel doortrekken, hier moet ik dagelijks het chemisch toilet legen en schoonmaken.”
Wat te doen bij dagenlang regen? Wilma: „We zijn al een keer in een speeltuin geweest. Dat is leuk voor de kinderen. Maar als het dagenlang regent, gaat het niet goed. Dan zit ik snel weer thuis.”
Kamperen is tobben? Kees: „Voor je rust moet je niet kamperen, je hebt meer werk dan thuis. Om onze jongste zoon ’s middags te laten slapen, rijd ik eerst een stuk met hem in onze auto met airconditioning. Anders slaapt hij niet van de warmte.” Wilma: „Kom op, niet te negatief. We hebben in elk geval stralend mooi weer.” Kees: „We hebben nog geen ruzies gehad, maar ik kan me voorstellen dat huwelijken stranden tijdens kampeervakanties.”
Geen camping. Wat dan? Kees: „Dan gaan we lekker in een buitenlands appartement. Nu we allebei weer zeker zijn van werk, gaan we volgend jaar absoluut met het vliegtuig.”
Leukste campingervaring: Wilma: „Onze oudste zoon was aan het spelen in de zandbak toen er plotseling een aantal padden opdook. Ook in de tent hebben we die beesten zien springen.” Kees: „We hebben een aantal jaren geleden alleen met een kleine tent gekampeerd. Binnen drie dagen waren we weer thuis. We hadden schoon genoeg van de warmte. Warme melk, gesmolten kaas, vloeibare boter en ga zo maar door. Kamperen is eigenlijk best afzien.”