Buitenland

VS passen strategie in Afghanistan niet aan

WASHINGTON/KABUL (ANP/AFP) – Het Amerikaanse leger gaat door op de ingeslagen weg in Afghanistan, ondanks de onrust van de afgelopen dagen. Een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Defensie stelde maandag dat „de basis van onze strategie stevig blijft.”

27 February 2012 20:01Gewijzigd op 14 November 2020 19:36
Karzai staat de pers te woord.  Foto EPA
Karzai staat de pers te woord. Foto EPA

De Amerikanen gaan zoals gepland verder met het terugtrekken van troepen en het overdragen van de verantwoordelijkheid voor de veiligheid aan het Afghaanse leger en politie. De veiligheid in Afghanistan moet eind 2014 totaal in handen zijn van de Afghanen zelf.

Volgens de zegsman blijft de samenwerking tussen het Amerikaanse en Afghaanse leger goed, ondanks de massale betogingen tegen koranverbrandingen door Amerikaanse militairen. Volgens analisten is het vertrouwen van de Afghanen in de internationale gemeenschap op een dieptepunt terechtgekomen door het incident.

De korans, volgens de moslims heilige boeken, werden verbrand op de Amerikaanse basis Bagram omdat gedetineerden de boeken zouden hebben gebruikt om boodschappen door te geven. De Verenigde Staten hebben meermalen excuses aangeboden, maar desondanks kwamen er de afgelopen 7 dagen toch circa 40 mensen om bij protesten.

Maandag wraakten de radicaalislamitische Taliban zich nog met een autobom op een vliegveld in Jalalabad. Volgens de politie was een NAVO-basis bij het vliegveld het doelwit. Zeker negen mensen kwamen om, onder wie twee lokale bewakers en een Afghaanse militair.

In Kabul werden zaterdag twee Amerikaanse adviseurs doodgeschoten in het ministerie van Binnenlandse Zaken, volgens de Taliban ook uit vergelding voor de koranverbrandingen. Daarop besloot de internationale troepenmacht ISAF alle adviseurs op Afghaanse departementen terug te trekken. Ook verscheidene westerse landen besloten tijdelijk hun burgerpersoneel uit Afghaanse overheidsinstellingen weg te halen.

In de provincie Kunduz, waar Nederland een politietrainingsmissie heeft, liepen de spanningen ook hoog op. Daarom blijven de Nederlanders binnen de poorten van het kamp, dat ze met Duitse troepen delen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer