Aantal aangevers tegen VUmc groeit
AMSTERDAM (ANP) – Het aantal mensen dat aangifte doet tegen het Amsterdamse ziekenhuis VUmc en tv-producent Eyeworks, neemt toe. Advocaat Peter Plasman zei maandagmiddag dat zijn kantoor inmiddels is gebeld door een groot aantal mensen. De raadsman doet maandag aangifte namens vier direct betrokkenen. „Dat zullen er meer worden”, aldus Plasman.
Het ziekenhuis en de producent raakten vorige week in opspraak door het inmiddels geschrapte realityprogramma ’24 uur: Tussen leven en dood’, over de dagelijkse gang van zaken op de afdeling spoedeisende hulp van het VUmc. Voor het programma had Eyeworks 35 camera’s op de afdeling in stelling gebracht, waarmee personeel en patiënten op de voet konden worden gevolgd.
Volgens Plasman en zijn cliënten hebben de verantwoordelijken binnen het VUmc hun beroepsgeheim geschonden. De aangifte tegen Eyeworks richt zich op het illegaal afluisteren. Producent en ziekenhuis hebben elkaar bij het plegen van de strafbare feiten gefaciliteerd, aldus de advocaat…
Een „verontruste burger” doet maandag eveneens aangifte tegen het VUmc. „Deze persoon heeft weliswaar niet zelf een belang, maar doet aangifte in het algemeen belang”, aldus de raadsman.
Plasman stuurt zijn aangiften rechtstreeks naar de Amsterdamse hoofdofficier van justitie Theo Hofstee, omdat de politie eerder een aangifte van een van zijn cliënten niet wilde opnemen. Hierbij ging het om een man wiens dochter pas achteraf hoorde dat zij in het ziekenhuis was gefilmd.
RTL4 zond vorige week donderdag de eerste aflevering van het programma uit, maar besloot vrijdag op verzoek van het VUmc van verdere uitzending af te zien, na aanzwellende kritiek en een regen van klachten. Het ziekenhuis verdedigde eerst de opzet van het programma.