Buitenland

Spanningen in Senegal lopen op

DAKAR (ANP) – De spanningen in Senegal lopen op, nu de eerste ronde van de presidentsverkiezingen nadert. Het geweld tegen betogers die eisen dat president Abdoulaye Wade zich terugtrekt, heeft deze week al zeker zes mensen het leven gekost. Verscheidene kandidaten van de oppositie hebben erop aangedrongen dat de verkiezingen van zondag worden uitgesteld.

23 February 2012 20:44Gewijzigd op 14 November 2020 19:32
Anti-regeringsdemonstratie in Senegal.  Foto EPA
Anti-regeringsdemonstratie in Senegal. Foto EPA

De betogers eisen dat de 85-jarige president Wade zich na twee ambtstermijnen terugtrekt, omdat de wet een derde ambtstermijn onmogelijk zou maken. Bovendien mag een van de belangrijkste kandidaten van de oppositie, de zanger Youssou N’Dour, niet aan de verkiezingen meedoen, omdat hij niet de vereiste 10.000 geldige handtekeningen van aanhangers zou hebben ingezameld. „Wie zegt dat we vrije en transparante verkiezingen kunnen hebben, verkondigt verzinsels”, zegt Alioune Tine, een prominente vertegenwoordiger van de 23 junibeweging (M23), die de protesten leidt.

Wade, die sinds 2000 aan de macht is, wil niet wijken. De derde president van het West-Afrikaanse land houdt vol dat zo’n derde termijn wel mogelijk is, omdat de limiet van twee ambtstermijnen pas sinds 2008 in de grondwet staat. N’Dour mag niet meedoen, maar er zijn nog altijd 13 kandidaten van de oppositie die de strijd met hem aanbinden. De oppositie is verdeeld over uitstel van de verkiezingen. De oud-premiers Idrissa Seck en Macky Sall en de socialist Ousmane Tanor Dieng willen dat de stembusstrijd gewoon doorgaat.

De Europese Unie houdt met 90 waarnemers toezicht op de verkiezingen. Hun leider is PvdA-europarlementariër Thijs Berman, die eerder de EU-missies leidde bij de verkiezingen in Afghanistan (2009) en Ethiopië. Hij verbleef donderdag in Toeba in het midden van het land, waar de politieke spanningen ook voelbaar zijn. Berman vindt dat de politie onevenredig veel geweld tegen betogers gebruikt. Bovendien hebben de autoriteiten betogingen verboden, hoewel dat volgens de wet in de laatste maand voor de verkiezingen niet mogelijk is. De waarnemers zullen alle handtekeningen die N’Dour heeft ingeleverd, onderzoeken om na te gaan of zijn kandidatuur terecht is afgewezen.

De Amerikaanse regering heeft er donderdag bij de Senegalese autoriteiten en politieke partijen op aangedrongen dat de verkiezingen „vrij, eerlijk, transparant en vreedzaam” zullen verlopen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer