Dwang door sekte harder gestraft
DEN HAAG – Volwassenen, bijvoorbeeld sekteleiders, die ongeoorloofde dwang uitoefenen op minderjarigen, kunnen in de toekomst zwaarder gestraft worden. Minister Opstelten van Justitie wil de strafmaat verhogen van maximaal negen maanden naar maximaal twee jaar.
Dat staat in een wijzigingsvoorstel dat de bewindsman heeft toegevoegd aan een wetsvoorstel dat al bij de Tweede Kamer in behandeling is. In dat wetsvoorstel verhoogt Opstelten de maximumstraf voor huwelijksdwang van negen maanden naar twee jaar gevangenisstraf.
In zijn wijzigingsvoorstel brengt hij ook andere vormen van dwang van minderjarigen onder de werkingssfeer van het wetsvoorstel.
Een voorbeeld dat de minister zelf noemt in de toelichting op zijn wijzigingsvoorstel is de dwang uitgeoefend door religieuze sektes of radicale predikers. Als zij kinderen op een wederrechtelijke manier door dwang in hun vrijheid van handelen beperken, hetzij door geweld of bedreiging met geweld –wat tot een zodanige psychische druk leidt dat het slachtoffer daaraan geen weerstand kan bieden–, kunnen zij met het nieuwe wetsvoorstel een gevangenisstraf van maximaal twee jaar krijgen.
In september 2011 debatteerde de Tweede Kamer uitvoerig met Opstelten over het gevaar van religieuze sektes. Dat bracht de bewindsman ertoe om in het wetsvoorstel over huwelijksdwang ook jonge slachtoffers van andere vormen van strafbare dwang onder te brengen.
Het wetsvoorstel regelt tevens een aanpassing van de verjaringstermijn bij huwelijksdwang. De minister wil die verjaringstermijn pas in laten gaan in het achttiende levensjaar van het slachtoffer, zodat slachtoffers van huwelijksdwang langer de tijd krijgen om aangifte te doen.
Reden hiervoor is dat het jonge meisjes die de dupe worden van huwelijksdwang vaak vele jaren kost zich hieraan te ontworstelen.
Om vergelijkbare redenen wil de bewindsman ook voor andere gevallen van strafbare dwang bij minderjarigen de verjaringstermijn pas laten ingaan in het achttiende levensjaar van het slachtoffer.
Na het overleg met de Tweede Kamer gaf Opstelten vorig jaar aan onderzoeksbureau WODC van het ministerie van Veiligheid en Justitie de opdracht te bekijken hoe het er in ons land met sekten voorstaat. De minister deelt de opvatting van de Kamer dat er te weinig bekend is over sekten in Nederland.
Verder onderzoekt de bewindsman of slachtoffers van praktijken van sekten straks terecht kunnen bij de stichting M. (Meld Misdaad Anoniem). Hij voelt niet, zo zei hij vorig jaar, voor een apart meldpunt voor mensen die de dupe zijn van sekten.