EU verbiedt uitvoer graan wegens droogte
De graanoogsten vallen door de extreme droogte dusdanig tegen dat er voorlopig niet naar landen buiten de Europese Unie mag worden geëxporteerd.
Volgens het Productschap Granen, Zaden en Peulvruchten heeft het EU-beheerscomité Granen alle exportvergunningen voor zachte tarwe, gerst, rogge en sorghum voor onbepaalde tijd ingetrokken. De laatste jaren werd telkens ongeveer 20 miljoen ton geëxporteerd vanuit de EU.
„Ze zijn in Brussel toch wel zenuwachtig geworden. Door het extreme warme weer valt de graanproductie lager uit dan het jaarlijkse verbruik”, aldus voorzitter A. Maarsingh van de vakgroep akkerbouw van LTO-Nederland zaterdag. Het graanverbruik in de EU bedraagt 192 miljoen ton per jaar. De totale oogstopbrengst van de lidstaten word dit jaar op 190 miljoen ton geraamd. Dat is bijna 20 miljoen ton minder dan in 2002.
„In de afgelopen veertien dagen zijn de verwachtingen met 7 miljoen ton naar beneden bijgesteld. Overal in Europa zijn ze nu nog aan het oogsten. Het kan dus goed zijn dat het nog meer gaat tegenvallen”, stelt Maarsingh.
Wereldwijd hebben boeren volgens Maarsingh last van tegenvallende graanoogsten door extreme droogte. „Daarom is het van belang de graanoogsten binnen Europa te houden. De kans is groot dat de prijzen omhoog vliegen.” De wereldwijde oogstopbrengst wordt dit jaar geschat op 908 miljoen ton, terwijl de consumptie volgens de LTO-vakgroepvoorzitter circa 925 miljoen ton bedraagt.
De Nederlandse graanproductie schommelt volgens LTO tussen de 1,5 en de 2 miljoen ton per jaar. „Onze opbrengsten zijn naar verwachting redelijk tot goed. Wij hebben relatief minder last van droog weer door ons milde zeeklimaat.”
Het Nederlandse verbruik van graan ligt volgens Maarsingh op jaarbasis tien keer hoger dan de eigen productie. „Wij hebben dus te maken met dure import. Vooral het veevoer zal in prijs stijgen.” De consument zal er volgens LTO-vakgroepvoorzitter niet veel van merken. „Misschien dat het brood nu 1 eurocent duurder wordt, maar veel meer zal het niet zijn.”