Gauck: Predikant in dienst van de vrijheid
BERLIJN (ANP/DPA) – De oud-predikant Joachim Gauck (72) stond in juni 2010 ook al op het lijstje kandidaten voor het Duitse presidentschap. De functie ging toen - mede doordat Bondskanselier Angela Merkel haar voorkeur doordrukte - naar Christian Wulff. Maar zondag kreeg Gauck een herkansing: Merkel ging overstag en stemde in met zijn benoeming tot president.
Gauck heeft volgens peilingen ook de steun van de meeste Duitsers. Dat was twee jaar geleden ook al zo. Hoewel hij de reputatie heeft een begenadigd spreker te zijn, bleek hij toen soms wat sprakeloos in confrontatie met een enorme golf van sympathie vanuit de bevolking.
Gauck maakte in zijn leven twee dictaturen mee. Hij werd in 1940 tijdens het Hitler-bewind geboren in de Oost-Duitse havenstad Rostock aan de Oostzee, nu de grootste stad van de deelstaat Mecklenburg-Voor-Pommeren. Terwijl West-Duitsland na de bevrijding een democratie werd, kreeg Gauck het zwaar te verduren door de communistische dictatuur in het oosten van Duitsland: toen de kleine Joachim zes jaar oud was, werd zijn anticommunistische vader afgevoerd naar een Sovjet-strafkamp in Siberië waar hij lang werd opgesloten.
Als predikant maakte Gauck vervolgens de onderdrukking van de kerk door de DDR-autoriteiten mee. Toen het communistische regime begon af te brokkelen, werd Gauck een van de boegbeelden van de democratiebeweging: als woordvoerder van de burgerrechtenbeweging Neues Forum (Nieuw Forum) liep hij vooraan in de betogingen voor democratie in Rostock.
Na de Duitse hereniging op 3 oktober 1990 werd Gauck verantwoordelijk voor het beheer van de nalatenschap van de Stasi, de binnenlandse veiligheidsdienst van de verdwenen DDR. Die had een enorme hoeveelheid gegevens over haar burgers verzameld. Bij de „Gauck-Behörde” konden burgers nalezen hoe zij soms door naaste familieleden waren bespioneerd. Gauck gaf tot 2000 leiding aan het Stasi-archief.
Tien jaar na de vereniging van Oost-Duitsland en West-Duitsland gaf Joachim Gauck een interview aan deze krant. Lees hier het interview via Digibron