17 Franse brandweerlieden gewond
Bij het bestrijden van nieuwe vuurhaarden in Zuid-Frankrijk zijn woensdag zeventien brandweerlieden gewond geraakt, van wie twee ernstig gewond, aldus de brandweer van Salon de Provence. De nieuwe vuurzee bij deze plaats strekt zich uit over 300 hectare bos. Vijftig mensen zijn geëvacueerd.
Eerder op de dag kreeg de Zuid-Franse brandweer wel een grote brand onder controle bij La Motte, even ten zuiden van Draguignan in Var. Bij Fréjus laaide het vuur op enkele plaatsen opnieuw op maar dat bleken „gecontroleerde tegenvuren” te zijn die de brandweer zelf aanstak om de brand te stoppen. Maandag en dinsdag kwamen in Var vier mensen om, onder wie een 38-jarige Nederlandse.
Ook elders in Europa braken bosbranden uit. In het zuiden van Kroatië, aan de Adriatische kust, woeden hevige bosbranden, de grootste in het nationaal park Paklenica, vlak bij de toeristische kustplaats Zadar. In Portugal kwam een 60-jarige man om in de vlammen bij de stad Fundao, in het midden van het land, nadat zijn huis vlam had gevat.
De 29-jarige Fransman die de brandstichtingen in Zuid-Frankrijk heeft bekend, verklaarde dat hij woedend was omdat hij was afgewezen bij de vrijwillige brandweer. De verdachte riskeert tien jaar celstraf.
Fréjus heeft mensen die alles kwijt zijn, geld en benzinebonnen gegeven om mee thuis te komen. Vakantiegangers die wilden blijven, konden op andere campings in de buurt terecht waar, ondanks het hoogseizoen nog plaats genoeg was.
Voor de vakantiegangers in de omgeving van de bosbranden wordt het vandaag wel een spannende dag. De meeste branden zijn geblust, maar de harde wind uit het noorden die voor vandaag is voorspeld, kan nadelig zijn. Vooral de toeristenplaatsen rondom Fréjus kunnen daar last van krijgen.
De wind wakkerde woensdag aan met stoten tot windkracht 8 uit het noord-noordwesten. Het risico bestond dat de branden richting kust zouden trekken. De mistral is de beruchte wind die in Zuid-Frankrijk nu en dan de kop opsteekt. De mistral wordt met name veroorzaakt door de geografische omstandigheden in het gebied. Lucht die vanuit het noorden wordt aangevoerd, versnelt in het Rhônedal doordat de lucht in dit dal als het ware wordt samengeperst tussen het Centraal Massief en de Alpen.
De grote hoeveelheid lucht moet door een smalle doorgang wegstromen en dat veroorzaakt een druk die zich omzet in een versnellende beweging (tunneleffect). Vooral als er zich ten westen of noordwesten van het gebied een hogedrukgebied bevindt en bij Italië een lagedrukgebied, kan de mistral zich zeer sterk ontwikkelen. In het gebied tussen Saint-Tropez en Marseille bereikt de straffe wind de Middellandse Zee. De mistral steekt het vaakst tussen november en april op. Vaak kan de wind in het gebied aanwakkeren tot een zware storm. en boven de Middellandse Zee kan de mistral dan reiken tot aan Corsica en het noorden van Sardinië, aldus Meteo Consult.
Grote branden hebben overigens zelf ook het kenmerk dat ze de wind aan laten wakkeren. De grote brand veroorzaakt een gebied met zeer hoge temperaturen. Als gevolg daarvan ontstaat als het ware een klein (thermisch) lagedrukgebied doordat de lucht opstijgt en uitzet, waardoor de luchtdichtheid kleiner wordt. Als compensatie stroomt er vervolgens snel lucht naar het vuur toe en dat kan de normale wind zo versnellen.
De mistral is berucht in het gebied vanwege het risico op bosbranden. Door de harde wind kan het vuur zich snel verspreiden, ook over natuurlijke barrières zoals rivieren heen, die anders het vuur kunnen inperken. De mistralwinden schijnen ook invloed te hebben op het gedrag van de mensen in het gebied. Uit onderzoek is gebleken dat de lokale bevolking opvliegender is, mogelijk door het gebrek aan slaap door de loeiende wind. Ook is het aantal zelfmoorden en misdaden hoger ten tijde van de mistral.