Buitenland

Cambodja kijkt uit naar straf ’beul’ Duch

PHNOM PENH (ANP/AFP) – Kameraad Duch, het hoofd van de beruchte Cambodjaanse martelgevangenis Tuol Sleng (S-21) in de tijd van de Rode Khmer, hoort vrijdag welke straf hij in hoger beroep krijgt opgelegd.

1 February 2012 13:00Gewijzigd op 14 November 2020 19:02
Foto EPA
Foto EPA

Vorig jaar werd hij al tot 30 jaar cel veroordeeld, omdat hij zich schuldig heeft gemaakt aan moord, marteling, oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid.

Het Cambodja-Tribunaal verwacht dat honderden Cambodjanen naar de rechtszaal zullen komen om het eerste vonnis in hoger beroep aan te horen. Veel mensen willen dat de 69-jarige Kaing Guek Eav, zoals Duch eigenlijk heet, een zwaardere straf krijgt opgelegd. Als de huidige straf in stand wordt gehouden, komt Duch over 18 jaar vrij.

„Hij moet sterven in de cel”, zei een bekende overlevende van het regime van de Rode Khmer, de 81-jarige Chum Mey. „Als hij niet levenslang wordt opgesloten, dan heeft het tribunaal geen bestaansrecht. Dan is er geen gerechtigheid, want hij heeft zoveel mensen gedood.”

De Rode Khmer heerste onder leiding van Pol Pot van 1975 tot 1979 in Cambodja. In die tijd werden ongeveer 2 miljoen mensen om het leven gebracht. Circa 12.000 van hen stierven in Tuol Sleng. Daar vonden de gruwelijkste misdaden plaats: marteling, verhongering, verkrachtingen en executies. Sommige gevangenen werden maandenlang met elektroshocks gemarteld.

In de rechtszaak betuigde Duch, die door de Cambodjanen ook wel oppermartelaar of beul wordt genoemd, spijt. Eerder had hij tijdens een bezoek aan het martelkamp zijn tranen al de vrije loop gelaten. Daarentegen bracht hij in zijn verdediging ook naar voren dat hij slechts in opdracht zou hebben gehandeld. Als hij de gevangenis niet had geleid, zou hij samen met zijn familie zijn gedood.

Duch was een van de laatsten die Cambodja ontvluchtte toen de Vietnamezen in 1979 binnenvielen. In de jaren die volgden, verbleef hij vermoedelijk in Thailand en China. Eind jaren ’90 keerde hij terug naar Cambodja, waar toen niet meer gevochten werd. In mei 1999 werd hij opgepakt en gevangen gezet. De zaak tegen Duch begon in februari 2009.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer