Steeds groter deel wereldbevolking moslim of christen
NEW HAVEN – Christenen en moslims maken samen een steeds groter deel van de wereldbevolking uit. De relatie tussen christenen en moslims moet daarom boven aan de zendingsagenda staan, zeggen drie Amerikaanse missiologen.
De drie zendingswetenschappers, Todd M. Johnson, Peter F. Crossing en de vorig jaar overleden prominente zendingsstatisticus David P. Barrett, schrijven dat in een toelichting op de nieuwste zendingsstatistieken. Deze worden jaarlijks gepubliceerd in het januarinummer van het Internatonial Bulletin of Missionary Research. Het nummer van 2012 kwam dinsdag uit.
In het jaar 1800 telde de wereld 205 miljoen christenen en 90,5 miljoen moslims, samen 33 procent van de wereldbevolking. Op dit moment zijn dat er respectievelijk 2,33 miljard en 1,58 miljard, oftewel 58 procent van de wereldbevolking. In 2100 zal dat percentage gestegen zijn naar 66, verwachten de drie missiologen.
In absolute aantallen groeit het christendom sneller dan alle andere godsdiensten, zoals deze krant vorige maand berichtte. Relatief gezien groeit de islam met 1,79 procent per jaar echter aanzienlijk sneller dan het christendom met 1,30 procent. Nrc.next wees daar vorige maand op in reactie op de cijfers in deze krant. Beide religies groeien sneller dan de wereldbevolking, die met 1,22 procent per jaar toeneemt.
De drie missiologen, die verbonden zijn aan het evangelicale Cordon-Conwell Theological Seminary, leggen in hun toelichting ook de vinger bij de ongelijke verdeling van zendelingen in de wereld. Op dit moment zijn er wereldwijd zo’n 417.000 zendelingen actief. Daarvan werken er relatief erg weinig in gebieden die nog niet met het Evangelie bereikt zijn.
In de 42 landen die het minst met het Evangelie bereikt zijn, woont 14 procent van de wereldbevolking (985 miljoen mensen). In deze landen is echter slechts 3,5 procent van de uitgezonden zendelingen actief. Ook een nauwkeuriger vergelijking op basis van taalgroepen laat hetzelfde zien. De 4400 minst bereikte taalgroepen maken een kwart van de wereldbevolking uit. Zij moeten het doen met 7,5 procent van de zendelingen.
Het januarinummer van het International Bulletin of Missionary Research bevat ook een in memoriam van David Barrett. Barrett geldt als grondlegger van de moderne wereldwijde religieuze demografie. De door hem verzamelde statistieken gelden als de meest betrouwbare cijfers over religies wereldwijd.
De zendingsstatisticus legde eind jaren tachtig als eerste onderbouwd met cijfers de vinger bij de ongelijke verdeling van zendelingen over de wereld, zo blijkt uit het in memoriam.